9 grudnia 2022 roku podczas wydarzenia Test Farms Demo Day 2022 zaprezentowano 10 ciekawych startupów z Europy Środkowo-Wschodniej. Wszystkie dotyczą branży rolnej i mają szanse na komercjalizację w przyszłości. Odpowiadają bowiem na najbardziej palące problemy w rolnictwie.
Praktyki w zakresie rolnictwa regeneracyjnego to nie tylko korzyści dla gleby, przyrody i klimatu, ale także bezpieczeństwa żywnościowego i finansów gospodarstwa. Zagadnienia te przybliżają w teorii i praktyce EIT Food oraz Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra w cyklu szkoleń i specjalnym programie dla rolników.
Poprzez umożliwienie startupom agritech wraz z rolnikami oraz ich polami do testowania, EIT Food chce pomóc innowacyjnym startupom z branży agrotechnicznej. Program wspiera startupy w walidacji i testowaniu ich produktów i usług, zaprezentowaniu swojej działalności potencjalnym klientom i inwestorom, oraz wspiera transformację technologiczną w europejskim rolnictwie.
Specjaliści i innowatorzy sektora rolno-spożywczego spotkają się jutro na konferencji „FarmUp!” aby zaprezentować rozwiązania dla inteligentniejszego, bardziej zrównoważonego modelu rolnictwa.
To tytuł konferencji, która odbyła się 16 listopada w Warszawie. Poruszono na niej wiele aspektów, zarówno legislacyjnych, naukowych, ale też praktycznych, związanych z rolnictwem regeneratywnym. Sprawdź, jak radzą sobie rolnicy, którzy postawili na praktyki wspierające m.in. odtworzenie i utrzymanie potencjału plonotwórczego gleby.
Regeneratywna rewolucja w rolnictwie to europejska inicjatywa będąca szansą dla rozwoju i zdobycia wiedzy w zakresie innowacyjnego podejścia do rolnictwa i produkowanej żywności. Ale przede wszystkim dla środowiska naturalnego, przywracając jego właściwy stan. Poznajmy liderów tych praktyk.
W Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach w dniach 29-30 września 2021 roku odbywają się warsztaty w ramach projektu „Regeneratywna rewolucja w rolnictwie”. Czego dokładnie dotyczą?
Masz innowacyjny pomysł, który chcesz przekształcić w biznes? Może szukasz współzałożyciela dla swojego startupu, albo masz już prototyp i chciałbyś uzyskać wsparcie w testach i zdobyć granty czy dofinansowanie? EIT Food rozpoczęło właśnie rekrutację innowatorów i startupów z sektora rolno-spożywczego do swoich programów wsparcia: JUMPSTARTER, TeamUp i Test Farms.
O szansach i zagrożeniach dla polskiego rolnictwa w kontekście założeń nowej WPR, dyskutowali dziś uczestnicy webinarium ph:„Przyszłość rolnictwa a ochrona klimatu. Jak wykorzystać szanse, które daje Europejski Zielony Ład?”, zorganizowanego przez Instytut Spraw Publicznych wraz z EIT Food CLC North-East oraz European Climate Foundation pod patronatem Farmer.pl.
Rolnicy to ciesząca się największym zaufaniem grupa w sektorze spożywczym – twierdzą dwie trzecie europejskich konsumentów.
W czasie niedawnych warsztatów zorganizowanych przez EIT Food dla hodowców bydła i producentów mleka poruszono niemal wszystkie najistotniejsze kwestie związane z hodowlą bydła – od rozrodu, przez odchów, dodatki do zakiszania, po mastitis i behawior krów. Wiedzą i doświadczeniem podzielili się zarówno eksperci ze świata nauki jak i sami hodowcy.
Podczas konferencji zorganizowanej przez EIT Food, dr Stanisław Świtek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawił wykład dotyczący przykładów rolnictwa regeneratywnego na świecie. Omówił m.in. badania prof. Davida L. Wrighta prowadzone na Florydzie.
Podczas listopadowej konferencji EIT Food pod tytułem „Promocja rolnictwa regeneratywnego w Polsce” mówiono też o założeniach Europejskiego Zielonego Ładu i zrównoważonym rolnictwie. Co konkretnie?
Dwudniowe warsztaty dla małych i średnich przetwórców mleka zorganizowane przez EIT Food były istnym kompendium wiedzy dla przetwórców mleka. Naukowcy i praktycy przedstawili najważniejsze zagadnienia związane z przetwórstwem okraszając je wieloma praktycznymi wskazówkami.
Podczas wczorajszej konferencji online zorganizowanej przez EIT Food, padło wiele definicji i określeń, co tak naprawdę kryje się pod pojęciem „rolnictwo regeneratywne”. Próbowano także odpowiedzieć na pytanie czy jest to moda, potrzeba czy konieczność?
26 listopada EIT Food zorganizowało konferencję online pod tytułem „Promocja rolnictwa regeneratywnego w Polsce”. Co kryje się pod tym pojęciem?
Podczas kryzysu związanego z COVID-19 branża rolno-spożywcza okazała się jedną z najbardziej odpornych na trudną sytuację. Oczywiście nie było łatwo - szok wywołany pandemią wymagał wprowadzenia w miarę szybko działań zaradczych, a także przyspieszył rozwój trendów już wcześniej zaobserwowanych w tym sektorze – jak problemy z wykwalifikowanymi pracownikami, starzeniem się kadry czy konkurencyjną presję cenową. Kryzys jednak nie mija – czego więc możemy się spodziewać w kolejnych miesiącach?
To tytuł webinarium, które odbyło się 20 sierpnia online. Miało ono zachęcić i rozpropagować uprawę gatunków roślin, które są obecnie „niszowe”, ale ich uprawa może okazać się sposobem na biznes. Ważne jest, aby rozpocząć działalność jak najwcześniej, bo daje to przewagę konkurencyjną, a potencjał rozwoju jest duży.