Spółdzielnia mleczarska Arla, jeden z największych graczy na rynku mleczarskim, zapowiedziała, że rolnicy którzy podejmą najwięcej działań na rzecz klimatu otrzymają wyższą cenę za wyprodukowane mleko.
W ramach Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego testowane są odmiany grup roślin już będących na rynku, pod kątem ich przydatności do produkcji ekologicznej. Jakie odmiany polecane są w przypadku zbóż? Podajemy wyniki publikowane przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych.
W połowie czerwca nasza redakcja uczestniczyła w podróży do Szwecji. W jednym z gospodarstw mieliśmy okazję przyjrzeć się jak wygląda przetwórstwo szpinaku, w produkt gotowy do spożycia. Pracę wysoko zautomatyzowaną, obecny właściciel planuje całkowicie zmechanizować. Aktualnie sam proces produkcji imponuje.
W tym roku mówi się o mniejszym areale zasiewów warzyw w Polsce. Zdaniem rolników, przyczyną jest spadek opłacalności produkcji w porównaniu do kosztów niesionych na uprawę. Skąd to wynika i jakie są perspektywy na kolejne sezony?
Ekologiczna uprawa roślin nie jest łatwym zadaniem, zwłaszcza przy wahaniach rynku i inflacji, z którą mamy do czynienia. Jednak co cieszy, wśród konsumentów zauważalnie wzrasta świadomość odnośnie tego co jemy i jak zostało wyprodukowane. O perspektywach i wyzwaniach w produkcji ekologicznej rozmawialiśmy z Robertem Kurylukiem, który prowadzi gospodarstwo w tym systemie od blisko 30 lat.
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wnioskował o objęcie płatnością ekologiczną 4% gruntów ugorowanych przymusowo w ramach wypełniania normy GAEC 8. Przekazujemy interpretację przepisów za Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Rolnictwo ekologiczne w Polsce. Co zmieni Zielony Ład? Europejski Zielony Ład zakłada zwiększenie udziału powierzchni ekologicznych użytków rolnych do 2030 r. Ze strony Polski realnym celem jest osiągnięcie co najmniej 7% takich użytków. Jakie są możliwości w tym kierunku? Co powinno się zmienić? Odpowiada Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy.
Mięso wyprodukowane z komórek hodowanych w laboratorium może być 25 razy gorsze dla klimatu niż proces produkcji zwykłej wołowiny, chyba że naukowcy znajdą sposób na zmianę energochłonnych etapów produkcji – wynika z analizy amerykańskich naukowców.
Ostatnio szeroko poruszany jest temat kontroli produktów importowanych z Ukrainy. Na przestrzeni kilku lat w Polsce zwiększył się przywóz produktów ekologicznych, z różnych państw. Kto kontroluje taki towar i na jakich zasadach jest importowany?
Martin Ziaja, prezes OZHB w Opolu i członek zarządu PFHBiPM, był jednym z uczestników debaty pt. „Zielony Ład w polskim rolnictwie” w ramach tegorocznego Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach (EEC). Podkreślił on, że rolnictwo powinno skupić się na dążeniu do samodzielności i niezależności. Wymagałoby to jednak wielu trudnych zmian.
Biopreparaty mają na celu wspomaganie uprawy roślin. W ekologicznym systemie produkcji wydają się być obiecującym rozwiązaniem, ze względu na ograniczone sposoby walki z agrofagami. Czy biopreparaty sprawdzają się w produkcji ekologicznej? Jak podchodzą do tego producenci rolni?
Zespół z Massachusetts Institute of Technology (USA) opracował metodę pochłaniania CO2 przy okazji otrzymywania betonu. Tymczasem to jego produkcja odpowiada dzisiaj za znaczną część emisji dwutlenku węgla.
Złote Medale na tegorocznych targach Agrotech w Kielcach rozdane. Nowoczesne rozwiązania wyróżniono zarówno pośród wystawców maszyn, jak i nawozów. Nagrodę za innowacyjny produkt otrzymała firma GoudenKorrel, za certyfikowany nawóz ekologiczny Belenus.
Interwencja Rolnictwo ekologiczne ma być kontynuacją wsparcia wdrażanego w ramach PROW 2014- 2020. Czy obecne dopłaty zachęcą rolników do zwiększenia areału produkcji ekologicznej? Jakie zmiany są proponowane w zatweirdzonym Krajowym Planie Strategicznym?
Wyniki Porejestrowych Doświadczeń Odmianowych prowadzono metodami ekologicznymi, dla woj. mazowieckiego. W sezonie 2021/2022 r. doświadczenia realizowało Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu oraz dla odmian pszenżyta ozimego i jęczmienia jarego – Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - PIB w Radzikowie.
W składzie demonstracyjnej opony znajdziemy wiele nieoczywistych materiałów m.in. sadzę wytwarzaną ze spalania produktów ropopochodnych, olej sojowy, łuski ryżowe, butelki plastikowe, czy chociażby żywice sosnowe.
W obiegowej opinii pokutuje mit jakoby obecnie wykorzystywane turbiny wiatrowe są celowo ściągane z zachodu jak używane samochody, a powinny podlegać recyklingowi. Największy problem stanowią śmigła wiatraków, które są wykonane z materiałów i bardzo kosztowne w utylizacji oraz ponownym wykorzystaniu. Czy zatem możemy powiedzieć że produkcja turbin wiatrowych jest nieekologiczna?
18 stycznia 2023 r. odbyło się I posiedzenie Rady Produkcji Ekologicznej. Została powołana jako organ doradczy ministerstwa. Czy producenci mogą liczyć na poprawę kondycji rolnictwa ekologicznego w Polsce?
Analizujemy najnowszy raport Komisji Europejskiej na temat rolnictwa ekologicznego. Według danych, na tle unijnym w ciągu dekady podwoiła się sprzedaż produktów ekologicznych. Jak Polska wypada w tym zestawieniu?
Rozpoczęła się doroczna inwentaryzacja żubrów żyjących na wolności w polskiej części Puszczy Białowieskiej. W tym roku pracownikom parku narodowego, leśnikom, naukowcom i wolontariuszom nie pomaga pogoda, bo jest dość ciepło i brakuje śniegu. Wyniki powinny być znane w połowie lutego.
18 stycznia ukazał się raport Komisji Europejskiej na temat rolnictwa ekologicznego. Zawiera on szczegółowe informacje o produkcji ekologicznej w krajach Unii Europejskiej. Polska, na tle pozostałych państw członkowskich, nie wypada korzystnie.
Ograniczenie emisji CO2, przywrócenie funkcji torfowisk w obiegu wody i zminimalizowanie negatywnych skutków pogłębiających się suszy, wymaga podjęcia długoterminowych działań na dużą skalę – przekazał przewodniczący zarządu Centrum Ochrony Mokradeł dr Łukasz Kozub.
Podsumowanie plonowania płodów rolnych w konwencjonalnym systemie uprawy nietrudno znaleźć. Nieco inaczej jest z produkcją ekologiczną, gdzie dane nie są tak ogólnodostępne. Dlatego zwróciliśmy się bezpośrednio do producentów, by dowiedzieć się jakie plony zbóż uzyskiwali w sezonie 2022.
W strukturze upraw ekologicznych dominujące są zboża, ich udział w 2021 r. wynosił 31 proc. Niestety zwykle uzyskiwane plony są niskie, głównie w wyniku niewykorzystania ich potencjału produkcyjnego. Niezbędny staje się więc odpowiedni dobór odmian, przeznaczonych do uprawy w tym systemie.
Europejski Zielony Ład stanowi główny punkt programu działań politycznych Komisji Europejskiej dla rolnictwa. Jego głównym celem jest osiągnięcie do 2050 roku zrównoważonego rozwoju i neutralności klimatycznej w Europie, co w pewny sensie ma spełniać produkcja ekologiczna. Jak Polska wpisuje się w tą strategię?
Naukowcy z Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu opracowali wyszukiwarkę, wspomagającą ochronę roślin w ekologicznym systemie uprawy. To nowe narzędzie będzie bardzo pomocne dla rolników ekologicznych.
Komisja Europejska przyjęła we wtorek program prac na 2023 r. Wśród priorytetów KE są plany reagowania na wielorakie kryzysy, z jakimi borykają się obecnie Europejczycy, oraz zwiększenie wysiłków na rzecz transformacji ekologicznej i cyfrowej.
23 września obchodzono Dzień Rolnictwa Ekologicznego UE. Również tego dnia, Komisja Europejska nagrodziła podmioty ekologiczne, za doskonałe wyniki w dziedzinie ekologicznego łańcucha wartości. Kto znalazł się w gronie wyróżnionych?
Koło Gospodyń Wiejskich we Frydmanie zostało laureatem konkursu „W moim domu nic się nie marnuje” - poinformowało w piątek Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Konkurs, do którego zgłosiło się 230 Kół, jest częścią kampanii „Nasz klimat”.
Parlament Europejski, Rada i Komisja podpisały wspólną deklarację, zgodnie z którą dzień 23 września uznano za Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE. Dzisiaj wypada to święto.
"W przestrzeni medialnej pojawia się coraz więcej publikacji promujących tzw. ekologiczne produkty, niestety, nawet te sygnowane podpisami autorytetów naukowych, nie są wolne od nieścisłości i prostych nadużyć" – jak podkreśla inicjatywa #HodowcyRazem.
Pierwsze spotkanie Agroekologicznych Laboratoriów Innowacji tzw. Living Lab, przeprowadzono w ramach projektu ALL-Organic – przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa. Kluczowym aspektem dyskusji były wyzwania stojące przed rolnictwem ekologicznym, w aspekcie dostosowania się do zmian pogodowych w odniesieniu do ocieplającego się klimatu oraz lokalnych rynków.
Ograniczenie kosztów, zwiększenie produktywności i skuteczna walka z chorobami upraw, to wyzwania rzucane dzisiejszemu rolnictwu. Nad ich rozwiązaniem skupiają się m.in. polscy badacze, a owocem takiej pracy, jest przykład wykorzystania innowacyjnych technologii w napowietrzaniu wody.
Ciągniki New Holland napędzane metanem są już dostępne na polskim rynku. Wczoraj mieliśmy okazję przejechać się modelem T6.180 Methane Power. Jakie są nasze wrażenia?
Trend zdrowego odżywiania był niezwykle silny w 2020 oraz 2021 roku i w ciągu tych 2 lat rynek żywności ekologicznej urósł w Polsce o kilkadziesiąt procent. W pierwszej połowie 2022 r. branża odnotowała niewielki spadek popytu na żywność ekologiczną. Według ekspertów długoterminowy trend wzrostowy dla żywności ekologicznej jest niezagrożony i będzie w najbliższych latach bardzo wzmacniany przez Unię Europejską, która mimo wielu przeciwności będzie dążyć do zielonej transformacji oraz do zwiększenia podaży i popytu żywności ekologicznej.
Zaprawianie materiału siewnego to najtańszy i jeden z najbardziej skutecznych sposobów ochrony roślin. Przyjrzymy się możliwościom dostępnym i stosowanym w rolnictwie ekologicznym.
Od kilku lat tendencja spadkowa dotycząca liczby producentów ekologicznych, utrzymywała się. Jednak jak podaje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w roku 2021 zanotowano wzrost o 7,5%.
Jeśli chcemy osiągnąć efektywne plony w rolnictwie ekologicznym, musimy zadbać o odpowiednią kondycję gleby. Pierwszym krokiem w tym celu, będzie wykonanie badania zasobności gleby w podstawowe składniki pokarmowe oraz ocena stopnia jej zakwaszenia.
Wiele mówi się o skracaniu łańcucha dostaw i problemów z tym związanym. Czy nowe rozwiązania w ramach strategii "Od pola do stołu", które szykuje nam Unia Europejska, będą dla rolników ekologicznych furtką czy blokadą. Zdaniem naszego rozmówcy, ta pierwsza opcja jest możliwa.
W latach 2004-2021 liczba producentów ekologicznych w Polsce zwiększyła się z blisko 3,8 tys. do 21,7 tys.; najwięcej zarejestrowanych było w województwach: warmińsko-mazurskim (3,5 tys.), podlaskim (3,4 tys.) i mazowieckim (2,8 tys.) - poinformowała Małgorzata Waszewska z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.