Bardzo nowatorska metoda analizy gleby wkroczyła do Polski. Przy jej wykorzystaniu nawożenie pogłówne można prowadzić w oparciu o bieżącą wiedzę na temat zasobności gleby i z wyprzedzeniem pojawienia się objawów niedoborów na roślinach uprawnych.
Naukowcy coraz częściej znajdują dowody na to, że bogactwo mikroorganizmów w glebie wpływa pozytywnie nie tylko na jej właściwości, ale także na ludzkie zdrowie.
Gleby skażone substancjami ropopochodnymi to duży problem dla funkcjonowania ekosystemów. Naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach badają mechanizmy, dzięki którym bakterie mogą wspomagać rośliny w procesie jej oczyszczania. Ten proces to wspomagana fitoremediacja.
Profesor Taryn Bauerle wraz z zespołem naukowców pracuje nad stworzeniem robotów-dżdżownic, które będą sprawdzały m.in. stan gleby i reakcję korzeni na suszę. Badania mają pomóc wyhodować nowe gatunki roślin. Do opracowania analiz wykorzystywana jest bionika.
Osoby będące jedynie konsumentami żywności wyprodukowanej przez rolników, mogą dzięki świadomym wyborom pozytywnie wpłynąć na stan naszych gleb.
W jaki sposób rolnik może zadbać o ochronę gatunków i siedlisk? Co zrobić, żeby powstrzymać zanik bioróżnorodności? Jak zadbać o glebę i powstrzymać jej degradację? Na te pytania odpowiada Tomasz Zdziebkowski, prezes Grupy Top Farms.
Zdrowa gleba ma decydujące znaczenie w uprawie i hodowli roślin. Ale co zrobić, żeby gleba była produktywna i urodzajna? Gareth Davies, rolnik i niezależny konsultant ds. użytków zielonych i gleby z Wielkiej Brytanii, podaje pięć czynników, które są najważniejsze dla prawidłowego funkcjonowania gleby.
FAO przedstawił pierwszy raport o stanie wiedzy na temat różnorodności biologicznej gleby. Raport opublikowano 5 grudnia br. w Światowy Dzień Gleby. Główne jego ustalenia przedstawiono dzień wcześniej, podczas wirtualnej ceremonii z tej okazji.
Zdrowa gleba dla zdrowego życia, czyli nowa strategia glebowa – tak zakłada inicjatywa wpisująca się w unijną strategię ochrony różnorodności biologicznej do 2030 r. Do 10 grudnia można zgłaszać uwagi i sugestie do inicjatywy.
Rattan Lal, laureat prestiżowej nagrody The World Food Prize, zwanej także “rolniczym Noblem”, jeden z największych autorytetów w dziedzinie gleboznawstwa, przekonuje, że rolnicy stosujący uprawę konserwującą powinni otrzymywać dodatkowe wynagrodzenie.
Musimy podjąć świadome działania regeneracji gleby, jeśli chcemy zatrzymać i odwrócić zachodzące w niej negatywne zmiany. Optymistyczne jest to, że pierwsze pozytywne skutki naszych działań będą widoczne wkrótce po ich wdrożeniu.
Mob grazing, czyli wariacja na temat wypasu kwaterowego, może nie tylko pozytywnie wpłynąć na wyniki produkcyjne zwierząt, ale także na poprawę właściwości gleby.
Podobnie jak w organizmie krowy, tak i w glebie - toczy się bogate życie biologiczne. Warto zatem spojrzeć na proces jej zasilania w składniki pokarmowe jak na żywy organizm.
Dobrze dobrane rośliny międzyplonowe przynoszą liczne korzyści i rozprawiają się z wieloma problemami, spotykanymi na polach uprawnych. Tegoroczne międzyplony zostały już wysiane, ale warto zastanowić się nad kompozycją przyszłorocznej mieszanki.
Zbyt wysokie ciśnienie powietrza w oponach ciągnika to same problemy, ma ono szkodliwy wpływ zarówno na trwałość samych opon, jak i na glebę. Claas postanowił ułatwić życie swoim klientom i wprowadził nowe rozwiązania w swoich ciągnikach.
Erozja gleby jest zjawiskiem naturalnym, ale działalność człowieka znacznie ją przyspiesza. Krótka animowana infografika opracowana przez FAO pokazuje, jakie są skutki erozji i jak jej zapobiec.
Wyzwanie „Soil Your Undies” rozpoczęło się w grudniu 2018 r., a jego pomysłodawcami byli rolnicy z Oregonu. Kampania ma zwiększyć zainteresowanie opinii publicznej zdrowiem gleby. Redakcja Farmera przystępuje zatem do testu i zakopuje majtki na 3 polach uprawianych w różnych technologiach.
W ostatnim odcinku cyklu rozmów na temat poprawnej agrotechniki uprawy w warunkach suszy dr hab. Tomasz Piechota z Katedry Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu odpowiada na pytania naszych czytelników.
Pan Mateusz Gniatkowski od czterech lat stosuje w swoim gospodarstwie siew bezpośredni. Zapytaliśmy go więc, w jaki sposób no-till wpłynął na jego glebę i na co zwrócić uwagę uprawiając pola w tym systemie.
W związku z poprawą wilgotności gleby po ostatnich opadach, wegetacja roślin na przełomie marca i kwietnia powinna przebiegać normalnie - prognozują Wody Polskie. Dodano jednak, że długoterminowo, wciąż grozi nam susza.
Topsoil Mapper TSM to sensor glebowy działający na zasadzie indukcji elektromagnetycznej. Pozwala uzyskać kilka ważnych informacji dotyczących stanu gleby nawet na głębokości 1,5 m.
Nie od dziś znane jest motto zawarte w tytule. Ale co oznacza ono w praktyce? Gdzie leży granica pomiędzy potrzebne, a możliwe?
Duński producent maszyn uprawowych He-va zaprezentował nowy głębosz noszący nazwę Stealth.
1 proc. więcej próchnicy w glebie to zatrzymanie ok. 160 ton wody na powierzchni 1 ha! Budowa retencji glebowej to pierwszy czynnik, który ograniczy efekty suszy. Jak tego dokonać?
W zdrowej glebie znajdują się drobnoustroje, które działają jak środki przeciwdepresyjne. A zatem stwierdzenie, że rolnik, który przebywa na polu czuje się szczęśliwy, nie jest przypadkiem!
Gleba jest sercem naszego gospodarstwa i najważniejszym w nim narzędziem, którego jednocześnie nie możemy kupić – tak o potrzebie konserwacji gleby mówił Thibault Perrier podczas dorocznych warsztatów z Uproszczonej Techniki Uprawy.
Gleba to żywy organizm, który nadal nie został dogłębnie poznany. Wskaźnikiem zdrowia gleby są m.in. dżdżownice, ale o jej właściwościach decyduje również olbrzymia ilość innych, bioróżnorodnych organizmów. Nowa technologia - metagenomika - pozwala identyfikować różne mikroorganizmy glebowe. Wyniki analiz wykorzystywane są do tworzenia baz danych mikrobów glebowych i opracowania atlasu drobnoustrojów glebowych.
Gleba, a w zasadzie jej górna warstwa uprawna, jest niezbędna do produkcji 95% żywności. Jest konieczna, żebyśmy byli w stanie wyżywić stale rosnącą populację, która według prognoz w 2050 roku ma osiągnąć 9,7 miliardów. Zatem, żeby przetrwała ludzkość, musimy zadbać o glebę, o to żeby była zdrowa, urodzajna i produktywna.
Gleba to największy reaktor na świecie. W zależności od jej struktury oraz kondycji biologicznej może w większym lub mniejszym stopniu pełnić rolę swoistego filtra. Test butelkowy może, zobrazować nam jaką sprawność ma nasz „filtr”, jednocześnie dając odpowiedź, jak bardzo nasza gleba narażona jest na działanie erozji wodnej.
Emisja dwutlenku węgla jest jednym z częściej wymienianych czynników, który ma negatywny wpływ na atmosferę. Czy istnieje sposób aby coś, co jest szkodliwe mogło przynieść korzyści dla gleby?
13 grudnia w Opolu na Wydziale Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej odbyły się międzynarodowe warsztaty - ,,Nowe dyrektywy unijne dla rolnictwa w świetle nauki- dyrektywa azotanowa a jakość surowców do produkcji żywności”.
Herbatka kompostowa to sposób na założenie hodowli mikroorganizmów, które rolnicy mogą aplikować na swoje pole. Do wytworzenia herbatki potrzebujemy wody, kompostu oraz powietrza. W rzeczywistości mikstura jest pewnego rodzaju szczepionką, która zawiera nawet 4000 rodzin jednostek grzybowych, tworzących kolonie. Podpowiadamy jak ją zrobić we własnym gospodarstwie.
W dobie rozwijających się rozwiązań informatycznych coraz częściej słyszymy, że wiele zadań wykonywanych dotychczas przez człowieka, może być wykonane za pomocą komputera. Wydawać by się mogło, że badania chemiczne musza być wykonywane w laboratorium przez wykwalifikowanych pracowników, jednak jak się okazuje, nawet ten proces można całkowicie skomputeryzować.
Gleba wydaje się wszechobecna i powszednia, a jej zasoby nieskończone. Co by się jednak stało, gdyby jej zabrakło? Z okazji niedawno obchodzonego Światowego Dnia Gleby warto zwrócić uwagę na to, jak niezbędna jest ona do przetrwania ludzkości i jak konieczne jest to, by o nią dbać.
Podczas konferencji "Farmera" zostało pokazane ciekawe zdjęcie dwóch sąsiadujących ze sobą pól. Jedno z nich uprawiane jest w technologii tradycyjnej, drugie od 20 lat jest nieorane i prowadzone w uprawie konserwującej. Opowiedział o nich Matthieu Archambeaud, jeden z prelegentów sesji "Bez Pługa".
Gleba nadmiernie zagęszczona przez poruszające się po polu pojazdy stawia nie tylko większy opór podczas uprawy, generując tym większe nakłady ale także ogranicza rozwój systemu korzeniowego roślin. W glebie nadmiernie zagęszczonej, zaburzone są także stosunki wodno-powietrzne, co również negatywnie przekłada się na rozwój roślin. Co zatem zrobić aby ograniczyć ugniatanie gleby przez opony ciągników czy kombajnów?
Sposoby gospodarowania z suszą w tle - to jeden z tematów tegorocznej konferencji Farmera „Narodowe Wyzwania w Rolnictwie”. Agrotechniczne możliwości poprawy warunków prowadzenia uprawy przedstawiał dr hab. Tomasz Piechota z Katedry Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Teoria bez praktyki jest martwa, a praktyka bez teorii – głupia. To cytat, o którym warto pamiętać, bo nauki i praktyki nie można stawiać na dwóch przeciwległych biegunach, nie są wzajemną kontrą, wręcz przeciwnie są sobie potrzebne.
- Kluczem do sukcesu jest wykonywanie badań glebowych co roku, a nie tak jak nadal funkcjonuje w zaleceniach co 4 lata. Warto robić to po to, żeby rok do roku na przestrzeni 5 lat potrafić określić dynamikę zachodzących w glebie zmian. Warto także rozszerzyć zakres wykonywanych analiz. Dopiero posiadanie takiej wiedzy pozwala nam na podejmowanie decyzji dotyczących wielkości i jakości nawożenia mineralnego – mówił podczas Konferencji Narodowe Wyzwania w Rolnictwie dr Ryszard Bandurowski, SPIC, OBR Twardawa
Frédéric Thomas to francuski rolnik gospodarujący na 130 ha zerodowanych piasków położonych na podglebiu gliniastym tuż obok miejscowości Thoury w środkowej Francji.
Rolnik opowiada się za bezorkową uprawą roli, stałym okrywaniem gleby roślinami i powrotem zwierząt do gospodarstw, w których w strukturze zasiewów dominują zboża. W najnowszym wywiadzie dla Terre&Nature powiedział, że uprawa mechaniczna jest "drapieżnikiem gleby”.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.