Do końca marca można zgłosić gospodarstwa do konkursu Innowacyjny Farmer 2023. Zgłoszenia mogą nadsyłać rolnicy prowadzący produkcję zwierzęcą, roślinną oraz wyróżniający się zastosowaniem nowoczesnych technologii. Aby podsumować jakie cechy posiadały gospodarstwa zakwalifikowane do kategorii technologie, sięgamy do poprzedniej edycji konkursu.
Sławomir Tupikowski to innowacyjny rolnik z województwa lubelskiego, który w swoim gospodarstwie postawił na uprawę pasową.
Do końca marca trwają zgłoszenia do tegorocznej edycji konkurs INNOWACYJNY FARMER. Jeszcze raz przyjrzymy się gospodarstwom uczestników z 2022 roku. Jeśli stosujesz równie innowacyjne rozwiązania, zgłoś się już dziś!
Podczas wieczornej gali zorganizowanej w ramach konferencji Farmera „Narodowe Wyzwania w Rolnictwie” ogłoszono zwycięzców pierwszej edycji konkursu „Innowacyjny Farmer”. Partnerem głównym wydarzenia była firma Syngenta Polska. Rozmawiamy z jej prezesem Dariuszem Sipem, jak ocenia on poziom innowacyjności naszych farmerów i jakie narzędzia firma Syngenta może im zaproponować.
Nawigacja stworzona za kilka tysięcy złotych z ogólnodostępnych materiałów, ploter CNC wykonany w gospodarstwie i maszyny własnej konstrukcji to dokonania Damiana Wilka, zwycięzcy konkursu Innowacyjny Farmer 2022. Podczas konferencji Narodowe Wyzwania w Rolnictwie zapytaliśmy rolnika, czy każdy może pójść tą drogą?
Rolnictwo precyzyjne to nie tylko nowoczesne maszyny, nowe technologie i urządzenia robiące „ping”. To cały proces, w którym mamy zgromadzić dane, dobrze je wykorzystać i wreszcie wiedzieć jaką mamy rentowność gospodarstwa i jaka uprawa będzie dla nas najlepsza. Na te aspekty podczas NWwR zwracał uwagę Michał Konat, farmer z woj. opolskiego.
Innowacyjne programy hodowlane i wdrażanie nowatorskich rozwiązań do praktyki rolniczej mają pomóc plantatorom kukurydzy w uzyskiwaniu stabilnego w latach i wysokiego plonu ziarna oraz dobrej jakości kiszonki. Co ma do zaoferowania w tym zakresie firma Syngenta?
Pierwsza edycja konkursu Innowacyjny Farmer za nami! Jury wybrało nietuzinkowych innowatorów, którzy w swoich gospodarstwach promują nowoczesne technologie poprawiające wydajność pracy, dobrostan zwierząt, a wszystko to w poszanowaniu środowiska naturalnego. Poznajcie dziewięcioro finalistów!
W obecnych czasach każdy szuka oszczędności, również rolnik, który musi się mierzyć z rosnącymi kosztami uprawy, m.in. drogimi środkami produkcji. Czy rozwiązania cyfrowe w rolnictwie są przez to bardziej poszukiwane? Czy podążają one za wyzwaniami stawianymi przed producentami rolnymi, takimi jak rolnictwo węglowe? W jakim kierunku się one rozwijają?
Bartosz Darosz gospodaruje na 290 hektarach położonych w powiecie świdwińskim w woj. zachodniopomorskim. W swoim gospodarstwie prowadzi produkcję roślinną. Uprawia ziemniaki, rzepak, pszenicę, jęczmień browarny i żyto. Na polach występują głównie gleby IV i V klasy bonitacyjnej. Jakie innowacje stosuje w swoim gospodarstwie?
W wielu nowoczesnych, zrównoważonych gospodarstwach praktyki rolnictwa regeneratywnego i uprawy konserwującej to już standard. Najlepszym tego dowodem stał się nasz konkurs Innowacyjny Farmer 2022, w którym aż 11 z 24 zgłoszonych rolników stawia na uprawę bezorkową.
W gospodarstwie Farm Service Michała Konata pracuje sprzęt wielu różnych producentów. Mimo tego wszystkie maszyny są zintegrowane w jeden system zarządzania, a precyzyjne technologie są wykorzystywane na każdym etapie produkcji rolnej, co daje wiele korzyści.
Jednym z kandydatów na Innowacyjnego Farmera 2022 w kategorii Produkcja Roślinna jest Marcin Czachorowski. Rolnik w trendy rolnictwa regeneratywnego zaczął wpisywać się już wtedy, gdy takie praktyki były jeszcze mało znaczącą nowinką.
Andrzej Falkowski wraz z synem prowadzą w miejscowości Wesołowo, w gminie Szypliszki (woj. podlaskie) ośrodek inkubacji i hodowli narybku ryb słodkowodnych, a także konwencjonalne gospodarstwo rolne z hodowlą jeleni i danieli. Gospodarstwo nieustannie się rozwija: w tym roku dołączyła innowacyjna technologia uprawy roślin – akwaponika.
Najtrudniejsze w zwalczaniu na plantacjach zbóż są chwasty jednoliścienne. Miotła zbożowa to chwast nr 1, ale lokalnie problemem stają się także: wyczyniec polny, stokłosy a także owies głuchy. Ich skuteczne zwalczanie utrudnia rosnące na sile zjawisko odporności powyższych gatunków na dostępne substancje czynne.
Bezorkowa uprawa ziemniaka, nawożenie wgłębne, siew w technologii strip-till, troska o strukturę gleby oraz o intensyfikację w niej życia biologicznego, a to wszystko przy wykorzystaniu maszyn własnej konstrukcji. Poznajcie Marcina Gryna, młodego rolnika i innowatora z Zamojszczyzny.
Tomasz Leszczyński odnalazł swoją rolniczą niszę. Praktycznie cały wyspecjalizowany cykl produkcji nasiennej warzyw odbywa się w gospodarstwie, dzięki czemu nie brakuje w nim szeregu ciekawych rozwiązań technologicznych.
Bycie innowacyjnym nie musi oznaczać wyłącznie korzystania z nowoczesnych technologii, wystarczy wprowadzać nowatorskie rozwiązania i promować je w środowisku rolniczym. Takie właśnie działania podejmują Dominik i Beata Pleśnierowicz, którzy zgłosili swoje gospodarstwo do konkursu Innowacyjny Farmer 2022 w kategorii Produkcja Zwierzęca.
Gdy hodowla świń na małą skalę stała się nieopłacalna, chociażby z powodu ASF, to Małgorzata i Emil Sobieccy postanowili postawić wszystko na jedną kartę, poszerzyć swoją działalność i w praktyce nauczyć się nowego fachu. Dziś prowadzą nadal rodzinne gospodarstwo ale też z powodzeniem rozwijają sprzedaż swoich wędlin, pod własną marką „Smaki Doliny Zielawy”.
Prawdziwy innowator to człowiek, który wytycza ścieżki, przeciera szlaki, po to, by kolejni ludzie mogli nimi bezpiecznie podążać. Taką osobą bez wątpienia jest pan Wiesław Gryn.
W tym gospodarstwie najważniejsza jest fasola. Aby rozwijać gospodarstwo i stawić czoła problemom braku rąk do pracy, państwo Polak postawili na innowacyjne, niszowe w branży rolniczej maszyny. Ich pomysł przyniósł jakość, czas i oszczędności.
Konrad Krupiński podkreśla, że w jego gospodarstwie najważniejsza jest dbałość o jakość produkowanego mleka. Z drugiej strony warto wspomnieć, że osiąga produkcję w wysokości 31 kg mleka od zwierząt pastwiskowanych.
Innowacyjność nierozerwalnie kojarzy nam się z dużymi gospodarstwami, które stać na stosowanie najnowszych zdobyczy technologii. Damian Wilk pokazuje jednak, że są inne sposoby na bycie innowacyjnym.
Co zrobić, gdy nasze maszyny są dobre, ale nie do końca odpowiadają naszym potrzebom? Trzeba je przebudować według swoich pomysłów i cieszyć się pracą. Poznajcie Marka Samsela, który sprzęty rolnicze dostosował idealnie do swoich potrzeb.
Jak połączyć produkcję konwencjonalną z ekologiczną? Na ten temat wie wiele Pan Łukasz Pergoł, który zgłosił się do naszego konkursu Innowacyjny Farmer 2022. Uprawia on rośliny rolnicze w tych dwóch systemach. Stawia na rozwój i nie boi się nowych rozwiązań.
Spośród dotychczas odwiedzonych rolników rodzina Schmidtko z Opolszczyzny wyróżnia się zwłaszcza uporem i determinacją. Dzięki temu gospodarstwo, pomimo niemal całkowitego zniszczenia, udało się doprowadzić do świetności.
Słabe ziemie – w klasach od 4B do 6 – nie przeszkadzają Sławomirowi Tupikowskiemu w osiąganiu wysokich plonów. To zasługa przede wszystkim wyjątkowej dbałości o glebę połączonej z zastosowaniem nowoczesnych technologii uprawy i rolnictwa precyzyjnego.
Często można spotkać się z opinią rolników, że międzyplony blokują terminowy siew zbóż i narażają gospodarstwa na straty w plonie. Zupełnie innego zdania w tej kwestii jest Pan Wiesław Skop, rolnik z miejscowości Jerzmanice Zdrój w powiecie złotoryjskim w woj. dolnośląskim, który zgłosił się do konkursu Innowacyjny Farmer 2022. Międzyplony są bowiem jego sposobem na sukces!
Gospodarstwo Przychodzkich specjalizuje się nie tylko w produkcji mleka od krów utrzymywanych w warunkach wysokiego dobrostanu. Hodowcy ci skupiają się również na przetwórstwie białego surowca, doskonaleniu genetyki serowarskiej oraz skracaniu łańcuchów dostaw.
Jakość to słowo klucz. Powinniśmy się nią kierować wybierając konkretną odmianę zbóż w swoim gospodarstwie, ale też produkty do najprostszej, a zarazem najważniejszej metody ochrony roślin, jaką jest zaprawianie. Jak to pogodzić w wypadku jęczmienia hybrydowego?
Gospodarstwo Bartosza Czarniaka z województwa kujawsko-pomorskiego mimo stosunkowo niskiej skali produkcji z powodzeniem jest w stanie funkcjonować na rynku. Trzon produkcji stanowi hodowla zarodowa rodzimej genetyki świń.
Ponownie odwiedzamy żuławskie gospodarstwo zajmujące się produkcją roślinną, które w dużej mierze skupia się na uprawie cebuli. Rolnik opowiedział nam więcej o najnowszych wdrążonych technologiach.
Gospodarstwo Państwa Kowalskich zostało zgłoszone do konkursu Innowacyjny Farmer 2022 w kategorii produkcja zwierzęca, ale trzeba podkreślić, że poza nią prowadzonych jest tu prowadzonych dużo więcej ciekawych i innowacyjnych działań.
W ramach konkursu „Innowacyjny Farmer 2022 roku” odwiedziliśmy gospodarstwo Wojciecha Kępki, który zajmuje się chowem świń niecodziennej genetyki.
Odwiedziliśmy prężnie działające gospodarstwo należące do rodziny Wileńskich, położone w miejscowości Skwierczyn Lacki w woj. mazowieckim, które zostało nominowane do konkursu Innowacyjny Farmer w kategorii technologie.
W gospodarstwie rodziny Kacprzaków utrzymywanych jest łącznie ponad 600 loch. Przy tak dużej skali produkcji udaje się nie tylko ograniczyć zużycie antybiotyków, ale też utrzymać najwyższy status zdrowotny zwierząt.
Rzepak na polu jest ponad 300 dni. Przez ten czas jego potencjał plonowania jest poddawany wielu próbom. Jak dobierać odmiany do siewu i jednocześnie skutecznie chronić plantacje, aby do żniw nie stracić kształtującego się plonu?
Zdaniem Miłosza Dobrowolskiego kluczem do sukcesu w rolnictwie są dobrze dobrane do profilu produkcji innowacje. Dlatego nieustannie rozwija on swoje gospodarstwo wdrażając wiele ciekawych i nowatorskich rozwiązań.
Na te tematy rozmawiamy z Krzysztofem Zachajem, dyrektorem Działu Nawozów firmy Agrosimex. Kontynuujemy zagadnienia związane z rynkiem nawozów. Tym razem skupimy się w poniższym wywiadzie na jesieni 2022 r., na dostępności nawozów fosforowo-potasowych, polecanych produktach firmy i na omówieniu czynników, które mogą wpływać na ceny.
Sezon liczony jest od lipca do czerwca następnego roku. Właśnie skończył się ten 2021/2022, który śmiało można nazwać jednym z najbardziej nieprzewidywalnych w ostatnich latach. O decyzjach zakupowych rolników, poszukiwaniu alternatywnych rozwiązań, a także oceny sytuacji na rynku nawozów, rozmawiamy z Krzysztofem Zachajem, dyrektorem Działu Nawozów firmy Agrosimex.