Cukier w winie

Komisja Europejska gotowa jest zezwolić drobnym producentom wina na dodawanie cukru do materiału fermentacyjnego, jeśli jest to niezbędne dla ich utrzymania się na rynku.

Niemiecki dziennik "Frankfurter Allgemeine Zeitung", który o tym poinformował, powołał się na "wyższe koła w Komisji". O zgodę na używanie cukru w procesie produkcyjnym zabiegają przede wszystkim winiarze niemieccy i austriaccy. Jest to dla nich metoda wspomagania fermentacji winogron, zebranych w sezonach o słabym nasłonecznieniu i tym samym mających obniżoną zawartość fruktozy.

Dzięki dodawaniu cukru zawartość alkoholu w winie można zwiększyć nawet o 3,5 punktów procentowych. Zdaniem wielu winiarzy ścisłe egzekwowanie zakazu oznaczałoby dla nich bankructwo. Stanowisko niemieckiej branży winiarskiej w tej kwestii poparł minister rolnictwa Horst Seehofer - zaznacza FAZ.

Unijni ministrowie rolnictwa będą obradować w środę w Brukseli nad propozycjami Komisji Europejskiej w sprawie reformy rynku winiarskego, która ma przede wszystkim zahamować wzrost produkcji. Zakaz docukrzania uważany jest za jeden z kluczowych elementów tej reformy.

Według FAZ, komisarz do spraw rolnictwa pani Mariann Fischer Boel argumentuje, że efektem dodawania cukru jest wino o obniżonej jakości. Gdyby nie udało się wyeliminować go z rynku, Unia musiałaby wydać więcej pieniędzy na karczowanie winnic w celu ograniczenia produkcji. Do roku 2013 areał uprawy winorośli zostałby zmniejszony aż o 300 tys. hektarów zamiast pierwotnie planowanych 200 tys.

Dobrowolne karczowanie winnic Unia zamierza wesprzeć premiami w łącznej wysokości 1,2 mld euro.

Winiarze niemieccy wraz ze swym rządem bronią praktyki docukrzania, która według nich stosowana jest od stuleci. Ponadto niemieckie przepisy zabraniają używania cukru przy wytwarzaniu win wysokiej jakości. Kompromisowa propozycja Komisji Europejskiej przewiduje odstąpienie od zakazu tylko wobec niewielkich, niezrzeszonych w duże spółdzielnie producentów - informuje FAZ.

Źródło: PAP



×

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.145.45.143
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


Bez Pługa

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.