Ta książka jest inna niż wszystko, co do tej pory czytałeś o rolnictwie. Burzy stereotypy o małych farmach, zmusza do myślenia. Może gdy ją przeczytasz zmienisz swoje podejście do rolnictwa na lepsze lub znienawidzisz to, co ma o nim do powiedzenia jej autor.
26 listopada EIT Food zorganizowało konferencję online pod tytułem „Promocja rolnictwa regeneratywnego w Polsce”. Co kryje się pod tym pojęciem?
Rattan Lal, laureat prestiżowej nagrody The World Food Prize, zwanej także “rolniczym Noblem”, jeden z największych autorytetów w dziedzinie gleboznawstwa, przekonuje, że rolnicy stosujący uprawę konserwującą powinni otrzymywać dodatkowe wynagrodzenie.
Musimy podjąć świadome działania regeneracji gleby, jeśli chcemy zatrzymać i odwrócić zachodzące w niej negatywne zmiany. Optymistyczne jest to, że pierwsze pozytywne skutki naszych działań będą widoczne wkrótce po ich wdrożeniu.
Nick Padwick od dwóch lat jest zarządcą gospodarstwa w Ken Hill Farms and Estate, niedaleko Snettisham w Wielkiej Brytanii. Dzięki praktykom regeneracyjnym w ciągu roku zaoszczędził 40 tys. funtów na oleju napędowym i zmniejszył koszty stałe o 230 funtów/ha.
Firma Horsch od jakiegoś czasu wprowadza do swojej oferty maszyny do mechanicznego zwalczania chwastów. Jedną z nich jest agregat Cultro, który doskonale nadaje się do płytkiej uprawy i niszczenia samosiewów. W Polsce właśnie trwa Demo Tour pokazujący jego możliwości.
Całkiem niedawno bo 22 września na Netflixie miała miejsce premiera niezwykłego filmu "Kiss the ground". Niezwykłego bo chyba po raz pierwszy dziesiąta muza aż tak mocno zainteresowała się rolnictwem i jego wpływem na środowisko.
Rolnictwo regeneracyjne to system zasad i praktyk rolniczych, który zwiększa bioróżnorodność, wzbogaca glebę, poprawia stan wód i ulepsza usługi ekosystemowe. Kilka ciekawych danych, dlaczego warto wprowadzać te praktyki na polach, pojawiło się na portalu The Guardian.
Podczas spotkania z rolnikami w Ostródzie minister Ardanowski zauważył, że rolnicy mają zbyt małą wiedzę o glebie. Popełniają błędy w uprawie, nawożeniu, zmianowaniu, co przekłada się na stale pogarszającą się żyzność gleby. Wg. ministra, jeśli nie zaczniemy troszczyć się o glebę i wprowadzać zabiegi regeneracyjne, rolnictwo upadnie.
Jeszcze do niedawna dominującym sposobem uprawy roli była uprawa tradycyjna z uprawkami odwracającymi i spulchniającymi, w której największe znaczenie miał pług. Jednak w ostatnim dwudziestoleciu w ramach rolnictwa zrównoważonego propagowane są różne techniki bezorkowej uprawy roli. Jedną z takich koncepcji jest uprawa konserwująca, która zachowuje i poprawia właściwości gleby.
We Francji od 2021 r. nie będzie można już stosować glifosatu. Jednak, jak poinformował minister rolnictwa Didier Guillaume, rolnicy stosujący uprawę konserwującą, w której nie wykonuje się orki, a jej głównym celem jest ochrona gleby, będą mogli nadal stosować ten herbicyd na swoich polach.
W badaniach opublikowanych w PeerJ - the Journal of Life and Environmental Sciences przedstawiono wpływ regeneracyjnych i konwencjonalnych systemów produkcji kukurydzy na porażenie szkodnikami, ochronę gleby oraz opłacalność produkcji rolników z północnych równin Stanów Zjednoczonych. Analiza wykazała m.in., że porażenie upraw szkodnikami było 10-krotnie większe na polach kukurydzy uprawianych tradycyjnie i stosujących ochronę chemiczną, niż w gospodarstwach regeneracyjnych, w których nie uprawia się roli i nie stosuje oprysków.
W naszej rozmowie z Matthieu Archambeaud poruszyliśmy problemy przed jakimi staje intensywne rolnictwo oraz powiedzieliśmy kilka słów o nowej "zielonej" rewolucji. Dowiecie się również, kto jest "papieżem" rolnictwa regeneracyjnego i skąd czerpać wiedzę na jego temat. Padło też kilka ciepłych słów pod adresem polskich rolników. Wszystkich ciekawych szczegółów zapraszamy do oglądania.
Na Uniwersytecie w Stanford prowadzone były badania, które potwierdziły, że zmniejszenie intensywności uprawy roli wpływa pozytywnie na stan gleby i zwiększa plony kukurydzy oraz soi. Badania były realizowane w tzw. Pasie kukurydzy (Corn Belt), w Środkowo-Zachodnich Stanach Zjednoczonych, charakteryzujących się wysoko rozwiniętym rolnictwem.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.