Organizatorzy Światowych Dni Młodzieży o inicjatywie neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla mówią już od kilku lat, jednak w 2020 r. skupiali się przede wszystkim na sadzeniu drzew. W tym roku zaś pojawiło się zalecenie, aby młodzi ludzie zostali na rok wegetarianami, w celu zrekompensowania emisji dwutlenku węgla wynikającej z podróży samolotem do Portugalii. Jak można się domyślić, wzbudziło to w pełni uzasadniony gniew rolników.
HeavyFinance, działający na polskim rynku pożyczek i certyfikatów węglowych climate tech dla rolnictwa, nawiązał współpracę z wiodącą marką oferującą doradztwo w zakresie przewidywania cen emisji dwutlenku węgla i rozwoju offsetów węglowych – ClearBlue Markets. Wspólnym celem jest wygenerowanie i sprzedaż 250 tys. certyfikatów węglowych ze 100 tys. hektarów gruntów rolnych - głównie w Polsce i na Litwie.
W najnowszej analizie CAKE zaprezentował makroekonomiczne i sektorowe skutki reformy EU ETS oraz objęcia systemem handlu uprawnieniami do emisji budynków i transportu drogowego (BRT ETS). Raport dotyka również szeregu zagadnień, które będą miały istotny wpływ na przyszłość i transformację polskiej gospodarki w świetle przyjętych rozwiązań pakietu Fit for 55 oraz Europejskiego Zielonego Ładu.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii wskazują, że poziom emisji gazów cieplarnianych emitowanych przez branżę spożywczą może być niewłaściwie obliczany. Zgodnie z wynikami ich badań wpływ branży mięsnej i mleczarskiej na emisję gazów cieplarnianych może być o niemal połowę niższy.
Holenderski oddział Royal Agrifirm Group przy współpracy z gospodarstwem Vallei Varken, po raz pierwszy wprowadził na rynek holenderski wieprzowinę z certyfikatem neutralności klimatycznej.
Roman Karbowy, przewodniczący grupy roboczej ds. agrofotowoltaiki w PSF i prelegent NWwR 2022 mówi jak i gdzie najbardziej efektywnie można obniżyć ślad węglowy w polskim sektorze rolnym, wykorzystując odnawialne źródła energii, takie jak fotowoltaika, czy farmy wiatrowe.
Przed pandemią koszty produkcji mleka w stadzie 160 krów wynosiły ok. 127 gr/kg, zaś obecnie wynoszą one już 201 gr/kg. Najbardziej zmieniły się koszty pasz oraz energii, jak mówił Martin Ziaja podczas Narodowych Wyzwań w Rolnictwie. Z czym jeszcze muszą mierzyć się hodowcy bydła oraz co jest potrzebne polskiemu rolnictwu?
Obecnie mamy do czynienia z nagonką na duże gospodarstwa, które przedstawiane są jako instalacje przemysłowe. Warto jednak przyjrzeć się porównaniom emisji, gdyż jasno pokazują one, że prawda może być inna niż powszechnie sądzą konsumenci, jak stwierdza Martin Ziaja z PFHBiPM, który temat ten przybliży podczas konferencji Narodowe Wyzwania w Rolnictwie.
Niemiecki przemysł mleczarski nie zgadza się z zarzutem, że mleko krowie jest szkodliwe dla klimatu.
Stosujesz niestandardowe rozwiązania w żywieniu bydła? Masz niesztampowe podejście do hodowli lub wdrożyłeś nowatorskie rozwiązania techniczne w chowie? Zastosowałeś nieschematyczne rozwiązania podnoszące dobrostan zwierząt lub chroniące środowisko? Każda z tych innowacji, oraz wiele innych, może zostać przedstawiona w konkursie „Innowacyjny Farmer”. Zapraszamy do wzięcia udziału!
Istnieje coraz silniejsza presja na produkcję redukującą ślad węglowy w rolnictwie. Zdaniem Jerzego Wierzbickiego, prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego są przewidziane na to fundusze, ale potrzebna jest motywacja rolników do wprowadzania zmian. Jak poradzą sobie w tej transformacji gospodarstwa z produkcją zwierzęcą? To nie jest dziś pewne.
Bayer uruchomi Project Carbonview. Został on opracowany we współpracy z Bushel i Amazon Web Services (AWS). Projekt Carbonview umożliwi amerykańskim producentom etanolu raportowanie, analizę i lepszą ocenę ich śladu węglowego w całym łańcuchu dostaw.
Nowa linia odzieży trekkingowej firmy Vaude, która trafi do sklepów w marcu przyszłego roku, będzie wytwarzana ze zużytych opon. W produkcji poliamidu wykorzystywany będzie proces chemicznego recyklingu opracowany przez BASF.
Komisja PE chce aby do 2050 r każde państwo członkowskie osiągnęło neutralność klimatyczną. Aby osiągnąć ten cel konieczne są działania w sektorach, które są odpowiedzialne za emisję, czyli oprócz transportu, budynków (ich ogrzewania i klimatyzowania) i energetyki dotyczyć to będzie również rolnictwa. Pojawiła się więc idea stworzenia rynku emisji, która ma zachęcić do wprowadzenia rozwiązań ograniczających globalne ocieplenie.
Microsoft rozpoczął nowe partnerstwo z australijską farmą Wilmot Cattle Co, aby wykorzystać wypas bydła do zrównoważenia śladu węglowego firmy. W ramach umowy nabędzie on kredyty węglowe o wartości pół miliona dolarów. Transakcja jest jedną z największych emisji kredytów węglowych w Australii.
Znany amerykański przedsiębiorca Elon Musk ogłosił, że przekaże sto milionów dolarów nagrody za opracowanie najlepszej technologii wychwytywania dwutlenku węgla. Rolnicy odpowiadają z przekąsem, że taka technologia istnieje od zarania dziejów.
Nowy prezydent Stanów Zjednoczonych Joe Biden zapowiada dopłaty dla rolników, który w swoich gospodarstwach uprawiają rośliny okrywowe i stosują systemy konserwacji gleby. W ten sposób rząd chce wspomóc rolników w dążeniach do łagodzenia zmian klimatu.
Firma Bayer otrzymała najwyższą ocenę organizacji ratingowej „Carbon Disclosure Project” (CDP) za działania w obszarze klimatu i gospodarki wodnej. Jak podaje firma, na ten rok ma zaplanowane kolejne działania w tym zakresie.
Gleby Iowa w wyniku niewłaściwej uprawy mają coraz niższe poziomy materii organicznej, dlatego w Stanach wprowadzane są programy, które mają na celu zahamowanie degradacji i podniesienie poziomu próchnicy. Jeden z takich projektów prowadzi zespół prof. Moorea z Uniwersytetu Iowa.
Podczas konferencji zorganizowanej przez EIT Food, dr Stanisław Świtek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawił wykład dotyczący przykładów rolnictwa regeneratywnego na świecie. Omówił m.in. badania prof. Davida L. Wrighta prowadzone na Florydzie.