Naukowcy coraz częściej znajdują dowody na to, że bogactwo mikroorganizmów w glebie wpływa pozytywnie nie tylko na jej właściwości, ale także na ludzkie zdrowie.
Stephanie McLain, specjalistka z NRCS z Indiany przedstawia trzy proste i mało zaawansowane technologicznie testy, które mogą przeprowadzić rolnicy, by ocenić stan własnej gleby i jej aktywności biologicznej.
Osoby będące jedynie konsumentami żywności wyprodukowanej przez rolników, mogą dzięki świadomym wyborom pozytywnie wpłynąć na stan naszych gleb.
Zdrowa gleba ma decydujące znaczenie w uprawie i hodowli roślin. Ale co zrobić, żeby gleba była produktywna i urodzajna? Gareth Davies, rolnik i niezależny konsultant ds. użytków zielonych i gleby z Wielkiej Brytanii, podaje pięć czynników, które są najważniejsze dla prawidłowego funkcjonowania gleby.
Do Australii został sprowadzony z Afryki Północnej nowy gatunek chrząszcza gnojowego. Ma on zdolność poprawy stanu gleby i pastwisk. Jego działania przynoszą korzyści środowiskowe i ekonomiczne, które wyceniono na ponad miliard dolarów rocznie.
Rattan Lal, laureat prestiżowej nagrody The World Food Prize, zwanej także “rolniczym Noblem”, jeden z największych autorytetów w dziedzinie gleboznawstwa, przekonuje, że rolnicy stosujący uprawę konserwującą powinni otrzymywać dodatkowe wynagrodzenie.
Podobnie jak w organizmie krowy, tak i w glebie - toczy się bogate życie biologiczne. Warto zatem spojrzeć na proces jej zasilania w składniki pokarmowe jak na żywy organizm.
Jesienią grzyby można spotkać nie tylko w lasach. Niejednokrotnie pojawiają się one także na polach uprawnych. Czy grzyby kapeluszowe rosnące na polu to zły znak?
W Niemczech przeprowadzono ciekawe badania, podczas których wysiewano w stojące zboże mieszankę roślin międzyplonowych, mniej więcej na 10 dni przed zbiorem. Wykazano, że taki siew nie wymaga większych nakładów, a daje szereg korzyści.
Grupa rolników, członków Cheney Lake Watershed z Kansas, znalazła ciekawy pomysł na pokazanie, na czym polega biologia gleby. Zakopali białe majtki, żeby zobaczyć jaki jest stan ich gleb.
Gleba, a w zasadzie jej górna warstwa uprawna, jest niezbędna do produkcji 95% żywności. Jest konieczna, żebyśmy byli w stanie wyżywić stale rosnącą populację, która według prognoz w 2050 roku ma osiągnąć 9,7 miliardów. Zatem, żeby przetrwała ludzkość, musimy zadbać o glebę, o to żeby była zdrowa, urodzajna i produktywna.
Gleba to największy reaktor na świecie. W zależności od jej struktury oraz kondycji biologicznej może w większym lub mniejszym stopniu pełnić rolę swoistego filtra. Test butelkowy może, zobrazować nam jaką sprawność ma nasz „filtr”, jednocześnie dając odpowiedź, jak bardzo nasza gleba narażona jest na działanie erozji wodnej.
Herbatka kompostowa to sposób na założenie hodowli mikroorganizmów, które rolnicy mogą aplikować na swoje pole. Do wytworzenia herbatki potrzebujemy wody, kompostu oraz powietrza. W rzeczywistości mikstura jest pewnego rodzaju szczepionką, która zawiera nawet 4000 rodzin jednostek grzybowych, tworzących kolonie. Podpowiadamy jak ją zrobić we własnym gospodarstwie.
Gleba wydaje się wszechobecna i powszednia, a jej zasoby nieskończone. Co by się jednak stało, gdyby jej zabrakło? Z okazji niedawno obchodzonego Światowego Dnia Gleby warto zwrócić uwagę na to, jak niezbędna jest ona do przetrwania ludzkości i jak konieczne jest to, by o nią dbać.
Gleba, ziemia uprawna, rola - na co dzień rolnicy nie do końca zwracają na nią uwagę tymczasem to właśnie od niej i stanu w jakim się znajduje zależą w głównej mierze dochody rolników. Gleba bierze również udział w przepływie energii i krążeniu materii w środowisku.
Dobrze zarządzana gleba jest kwalifikowana w ekonomii jako zasób odnawialny.
Wiedza o glebie i jej funkcjonowaniu jest niezbędna poznania zagadnień związanych z prawidłowym wzrostem i plonowaniem roślin. Wśród czynników wpływających na kondycję gleby można wyróżnić aktywność gleby, stan jej struktury czy zaskorupienie. Stephani McLain, specjalistka ds. stanu gleby z USDA NRCS w rozmowie dla Strip-Till Farmer wymienia aż 7 wskaźników, według których można ocenić dobrze funkcjonującą glebę.
Właśnie trwa wykład inaugurujący sesję "Bez Pługa" - prowadzący go Matthieu Archambeaud rozpoczął od przedstawienia różnego rodzaju degradacji jakim poddawana jest gleba. Prelegent podkreśla także negatywny wpływ tych zjawisk na rolnictwo.
Liczne badania wskazują na dobroczynny wpływ dżdżownic na glebę, dlatego mówi się o nich, że są pomocnikami rolnika. Ograniczenie intensywności i głębokości uprawy przyczynia się do zwiększenia ich populacji.
W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).
Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.
Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).
Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.
Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.
Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.