Jak w nowoczesny sposób podejść do nawożenia, by pogodzić efektywne odżywianie roślin z ochroną gleby i poprawą jej żyzności? O tym porozmawiamy już jutro na webinarium Farmera i NaturalCrop Poland.
Choć zwykle nie widać tego gołym okiem, gleba to tętniące życiem środowisko. Jest domem dla niezliczonej ilości organizmów, które choć „mikro”, to mają „makro” wpływ na jej żyzność.
Jeśli chcemy osiągnąć efektywne plony w rolnictwie ekologicznym, musimy zadbać o odpowiednią kondycję gleby. Pierwszym krokiem w tym celu, będzie wykonanie badania zasobności gleby w podstawowe składniki pokarmowe oraz ocena stopnia jej zakwaszenia.
Gleba kryje w sobie wiele tajemnic, a ich zgłębienie pozwala na dostosowanie agrotechniki do jej potrzeb, tak by roślinom zapewnić optymalne środowisko do wzrostu i rozwoju. Oceny przykładowej odkrywki glebowej dokonywali eksperci Timac Agro podczas spotkania w Śremie.
Do Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” dołącza firma Somigro. Ma ona do zaoferowana mikrobiologiczne badania gpróbek glebowych. Wyniki dobrze odzwierciedlają stan i kondycje stanowiska, a także jego możliwości produkcyjne. Na ich podstawie można także opracować działania podnoszące żyzność gleby.
Niemiecka firma Humintech specjalizuje się w produkcji nawozów z wysoką zawartością kwasów humusowych. W Polsce, dzięki współpracy z firmą Agrosimex, ich produkty dostępne są pod nazwą Rosahumus.
Na webinarze Farmera "Jakość gleby - podstawą opłacalności produkcji" nie zabrakło wątków związanych z uprawą bezorkową. Nic dziwnego, bo to przecież jeden ze sposobów na poprawę żyzności gleby.
Podczas konferencji pt. "Zielony Ład i co dalej? Innowacyjne rozwiązania w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej dla gospodarstw rolnych” wiele uwagi poświęcono możliwościom wykorzystania pożytecznych mikroorganizmów w ochronie roślin, hodowli zwierząt oraz poprawie urodzajności gleby.
Ostatni webinar Farmera "Dobra jakość gleby podstawą opłacalności produkcji" położył nacisk na tym, jak istotna jest żyzność gleb i w jaki sposób możemy ją wspierać.
Webinar "Jakość gleby - podstawą opłacalności produkcji" stał się okazją dla widzów do zadawania pytań ekspertom. Wiele z nich dotyczyło zagadnień związanych z nawożeniem i wapnowaniem gleby.
Wielkimi krokami zbliża się webinar Farmera i firmy NaturalCrop Poland "Jakość gleby - podstawą opłacalności produkcji". Zapraszamy do udziału i wysłuchania wykładów dotyczących poprawy żyzności gleby i wynikających z tego korzyści.
O jakości gleby i jej wpływie na uzyskiwane plony i opłacalność produkcji roślinnej porozmawiamy już 16 lutego 2022 r. na webinarium organizowanym przez redakcję portalu farmer.pl wraz z firmą NaturalCrop Poland.
Jesienią grzyby można spotkać nie tylko w lasach. Niejednokrotnie pojawiają się one także na polach uprawnych. Czy grzyby kapeluszowe rosnące na polu to zły znak?
Materia organiczna decyduje o szeregu właściwości gleby oraz jej żyzności, wpływając tym samym na wzrost, rozwój i plonowanie roślin uprawnych. Istotne jest zatem podejmowanie działań dążących do wzbogacenia gleb w ten składnik.
Gleba jest podstawowym, niestety zaniedbywanym i niedocenianym zasobem naturalnym oraz podstawowym elementem umożliwiającym produkcję roślinną. Jej właściwości, żyzność i struktura bezpośrednio przekładają się na plonowanie roślin.
Troska o żyzność gleb uprawnych musi uwzględniać potrzeby mikroorganizmów w niej bytujących. Bogate życie biologiczne uprawianych gruntów to niezbędny warunek uzyskiwania wysokich plonów.
Żyzność określamy jako naturalną zdolność gleby do zaspokajania potrzeb pokarmowych roślin. Dostępność składników mineralnych dla roślin w ogromnym stopniu regulowana jest przez odczyn gleby.
Pyły i piaski są przenoszone już przy wietrze 20-25 km/h. Zmycie 1 cm warstwy ornej w wyniku erozji wietrznej lub wodnej powoduje stratę 1,5 t materii organicznej.
Rośliny pobierają mikroelementy w niewielkich ilościach, lecz nie może ich zabraknąć, gdyż aktywując szereg procesów fizjologicznych, regulują całą gospodarkę azotem.
Poplony w ostatnim czasie zyskują na znaczeniu.
O pierwszych efektach nawożenia precyzyjnego opowiadał Marek Wiciak, specjalista ds. nowych technologii i rozwiązań z Działu Doświadczeń i Analiz spółki Top Farms Głubczyce.
Według europejskich kryteriów zawartości węgla organicznego w glebie, 89 proc. polskich ziem jest słabej jakości. W ostatnich 30 latach zawartość próchnicy w glebie spadła aż o 40 proc. - wynika z badań Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (IUNG).