Na webinarze Farmera "Jakość gleby - podstawą opłacalności produkcji" nie zabrakło wątków związanych z uprawą bezorkową. Nic dziwnego, bo to przecież jeden ze sposobów na poprawę żyzności gleby.
Podczas konferencji pt. "Zielony Ład i co dalej? Innowacyjne rozwiązania w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej dla gospodarstw rolnych” wiele uwagi poświęcono możliwościom wykorzystania pożytecznych mikroorganizmów w ochronie roślin, hodowli zwierząt oraz poprawie urodzajności gleby.
Ostatni webinar Farmera "Dobra jakość gleby podstawą opłacalności produkcji" położył nacisk na tym, jak istotna jest żyzność gleb i w jaki sposób możemy ją wspierać.
Webinar "Jakość gleby - podstawą opłacalności produkcji" stał się okazją dla widzów do zadawania pytań ekspertom. Wiele z nich dotyczyło zagadnień związanych z nawożeniem i wapnowaniem gleby.
Wielkimi krokami zbliża się webinar Farmera i firmy NaturalCrop Poland "Jakość gleby - podstawą opłacalności produkcji". Zapraszamy do udziału i wysłuchania wykładów dotyczących poprawy żyzności gleby i wynikających z tego korzyści.
O jakości gleby i jej wpływie na uzyskiwane plony i opłacalność produkcji roślinnej porozmawiamy już 16 lutego 2022 r. na webinarium organizowanym przez redakcję portalu farmer.pl wraz z firmą NaturalCrop Poland.
Jesienią grzyby można spotkać nie tylko w lasach. Niejednokrotnie pojawiają się one także na polach uprawnych. Czy grzyby kapeluszowe rosnące na polu to zły znak?
Materia organiczna decyduje o szeregu właściwości gleby oraz jej żyzności, wpływając tym samym na wzrost, rozwój i plonowanie roślin uprawnych. Istotne jest zatem podejmowanie działań dążących do wzbogacenia gleb w ten składnik.
Gleba jest podstawowym, niestety zaniedbywanym i niedocenianym zasobem naturalnym oraz podstawowym elementem umożliwiającym produkcję roślinną. Jej właściwości, żyzność i struktura bezpośrednio przekładają się na plonowanie roślin.
Troska o żyzność gleb uprawnych musi uwzględniać potrzeby mikroorganizmów w niej bytujących. Bogate życie biologiczne uprawianych gruntów to niezbędny warunek uzyskiwania wysokich plonów.
Żyzność określamy jako naturalną zdolność gleby do zaspokajania potrzeb pokarmowych roślin. Dostępność składników mineralnych dla roślin w ogromnym stopniu regulowana jest przez odczyn gleby.
Pyły i piaski są przenoszone już przy wietrze 20-25 km/h. Zmycie 1 cm warstwy ornej w wyniku erozji wietrznej lub wodnej powoduje stratę 1,5 t materii organicznej.
Rośliny pobierają mikroelementy w niewielkich ilościach, lecz nie może ich zabraknąć, gdyż aktywując szereg procesów fizjologicznych, regulują całą gospodarkę azotem.
Poplony w ostatnim czasie zyskują na znaczeniu.
O pierwszych efektach nawożenia precyzyjnego opowiadał Marek Wiciak, specjalista ds. nowych technologii i rozwiązań z Działu Doświadczeń i Analiz spółki Top Farms Głubczyce.
Według europejskich kryteriów zawartości węgla organicznego w glebie, 89 proc. polskich ziem jest słabej jakości. W ostatnich 30 latach zawartość próchnicy w glebie spadła aż o 40 proc. - wynika z badań Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (IUNG).