Dbałość o glebę to podstawa naszego przetrwania

Dbałość o glebę to podstawa naszego przetrwania
Do degradacji gleby przyczynia się niewłaściwa uprawa, błędy w zmianowaniu, mechanizacji, melioracji, chemizacji i wiele innych czynników związanych z działalnością człowieka.
  • Autor: Małgorzata Powałka
  • Dodano: 30-12-2019, 14:38

Gleba, a w zasadzie jej górna warstwa uprawna, jest niezbędna do produkcji 95% żywności. Jest konieczna, żebyśmy byli w stanie wyżywić stale rosnącą populację, która według prognoz w 2050 roku ma osiągnąć 9,7 miliardów. Zatem, żeby przetrwała ludzkość, musimy zadbać o glebę, o to żeby była zdrowa, urodzajna i produktywna.

Gleba ma możliwość odradzania się, ale proces ten postępuje bardzo powoli. Przyjmuje się, że aby powstała gleba o miąższości 1 cm potrzeba od 200 do 500 lat, stąd uważa się ją za zasób w praktyce nieodnawialny. Równocześnie z procesem tworzenia gleba podlega procesom degradacji, które mogą przebiegać niekiedy bardzo szybko. Degradacją gleby nazywamy niekorzystne zmiany środowiska glebowego, które obniżają aktywność biologiczną, a to z kolei powoduje obniżenie urodzajności. Wskaźnikiem degradacji gleby jest zmniejszenie produkcji masy roślinnej i jej wartości. Konieczna jest zatem ochrona gruntów przed zagrożeniami powodującymi nieodwracalne lub trudno odwracalne zmiany właściwości gleb.

Niestety, w wyniku nieprawidłowych praktyk rolniczych warstwa uprawna znika. W sprawozdaniu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa z 2015 r. stwierdzono, że w ciągu ostatnich 40 lat świat stracił jedną trzecią gruntów żyznej gleby. Przedstawicielka tej organizacji, Maria-Helena Semedo, uważa, że jeśli nadal będziemy degradować glebę w takim tempie, to za ok. 60 lat świat może mieć problem z wyżywieniem ludności.

Czy w niedalekiej przyszłości czeka nas zatem poważny problem z brakiem urodzajnych i produktywnych gruntów? Zdrowa gleba daje bogate, wysokiej jakości plony. Czy to znaczy, że jeśli stan gleby ulegnie pogorszeniu, to będzie ona dawała gorsze plony, a wytwarzana żywność będzie miała mniej niezbędnych składników odżywczych. Potwierdzeniem tych  obaw mogą być badania opublikowane w 2004 w czasopiśmie naukowym Journal of the American College of Nutrition, w których wskazano, że obecnie produkowana żywność zawiera mniej białka, wapnia, fosforu, żelaza, witaminy B2 i witaminy C niż w roku 1950. 

Do degradacji gleby przyczynia się niewłaściwa uprawa, błędy w zmianowaniu, mechanizacji, melioracji, chemizacji i wiele innych. Błędem jest nieuzupełnianie składników pokarmowych wyniesionym z gleby wraz z plonem roślin. Odpowiednie nawożenie to jeden z najważniejszych czynników plonotwórczych. Ważne jest jednak, żeby nie były to jedynie nawozy mineralne, ale i organiczne, które wprowadzają do gleby materię organiczną i sprzyjają wzrostowi produktywności upraw poprzez redukcję wpływu szkodliwych dla roślin czynników biotycznych i abiotycznych.
Kolejnym czynnikiem wpływającym pozytywnie na stan gleby, jest pozostawianie jej pod okrywą roślinną. Gleba odkryta, na której nie rosną rośliny jest najbardziej narażona na erozję. Problemy glebowe narastają też w wyniku niewłaściwej uprawy gleby. Wśród błędów uprawowych można wymienić prowadzenie prac agrotechnicznych w nieodpowiednich terminach, zbyt głęboką uprawę, niewłaściwe zabiegi regulujące kwasowość, wielokrotne przejazdy agregatami uprawowymi, uprawę w warunkach nadmiernego uwilgotnienia i wiele innych. W końcu degradacja to także wynik postępującej specjalizacji, błędów w układaniu płodozmianów i wysokiego udziału zbóż w strukturze zasiewów.

Czy jesteśmy w stanie zahamować postępującą degradację gleby? Cóż, po prostu musimy to zrobić, bo dbałość o glebę to podstawa naszego przetrwania. Konieczne jest zrównoważone zarządzanie glebą, wdrażanie dobrych praktyk pole po polu, bo troska o glebę wymaga wielu długoterminowych działań, których efekty widoczne są czasem dopiero po wielu latach.



×
  • gospodar2020-01-12 21:45:04
    Skoro co roku mamy "coraz trudniejsze i gorsze warunki dodatkowo niszczymy strukturę przez co osiągamy gorsze i niższe plony ' to ja się pytam czemu ceny za płody nie rosną ??
  • farmer2020-01-03 10:24:51
    Czytając te wszystkie opisy jestem załamany waszym podejściem, dostaliście dopłaty, połowę można było przeznaczyć właśnie na ochronę gleby a nie na nowe samochody ...
  • lhr2020-01-02 22:46:07
    Po co tak dużo produkować żywności żeby ją potem palić w samochodach elektrociepłowniach ,bioetanol biodizel biomasa. Producenci żywności na całym świecie są najniższą grupą społeczną. Męczą zwierzęta tróją ludzi niszczą środowisko .Prestiż zawodu rolnika , producenta żywności ,jest żaden a będzie gorzej
    • Izabela2020-01-12 22:14:41
      Ja doceniam prace rolnika.
  • Kacap2019-12-30 19:42:52
    Za co dbac jak nasze tanie ? Potem beda plony lepsze i jeszcze tansze .
  • gaweł2019-12-30 18:38:53
    "Jest konieczna, żebyśmy byli w stanie wyżywić stale rosnącą populację, która według prognoz w 2050 roku ma osiągnąć 9,7 miliardów". No i dobrze, a co na to ci, którzy przyczyniają się do tego wzrostu?
    • Świr 2019-12-30 22:25:57
      Ciągle rośnie liczba ludności a ceny produktów w miejscu. Moze i byc 20 mld ludzi a i tak pszenica będzie po 600. Liczba ludności nie ma zwiazku z zapotrzebowaniem.
    • Lok2019-12-30 23:36:30
      Podobno ukraina ma potencjał że całą europe wyżywi,a że dostaniemy choroby popromienne to co innego już
    • tadek2020-01-04 21:26:58
      to dopiero za 60 lat nasza produkcja się przyda a tak produkuj za 600 za darmo

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.201.14
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


Bez Pługa

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.