Illinois: rośliny okrywowe poprawiają mikrobiom gleby

Illinois: rośliny okrywowe poprawiają mikrobiom gleby
Życica wielokwiatkowa często jest stosowana jako wsiewka w kukurydzę, fot. Maria Villamil.
  • Autor: Małgorzata Powałka
  • Dodano: 10-05-2020, 06:30

Naukowcy z Uniwersytetu z Illinois zachęcają do wysiewania roślin okrywowych po zbiorach. Przeprowadzone przez nich badania pokazują, że taka praktyka może zwiększyć liczebność mikrobiologiczną gleby o 27%.

W tradycyjnej uprawie roślin rzędowych po zbiorach rzadko wysiewane są rośliny okrywowe. Tymczasem, analizy przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois pokazują, że praktyka ta może w znaczący sposób zwiększyć liczebność mikroorganizmów w glebie. Poza tym, rośliny te przyczyniają się do redukcji strat azotu, ograniczenia zachwaszczenia czy zmniejszenia erozji.

Rola mikroorganizmów glebowych jest często niedostrzegalna, ale bardzo ważna, zwłaszcza w ocenie stanu gleby. Nakian Kim, doktorant na Wydziale Nauk o Uprawach na Uniwersytecie Illinois i główny autor badań podkreśla, jak "wiele usług ekologicznych wykonywanych jest przez mikrobiom glebowy, w tym obieg składników pokarmowych. Naprawdę ważne jest, aby zrozumieć, jak on funkcjonuje i jak rolnictwo może tworzyć zdrowszy mikrobiom glebowy”.

Badania dotyczące wpływu roślin okrywowych na mikrobiom gleby są dość powszechne, ale większość z nich pokazuje korzyści z takiej uprawy jako jednorazowe, wynikające ze szczególnych warunków siedliskowych czy sezonowych, zależnych od systemu zarządzania czy metody analizy wybranej przez naukowców. Praca badaczy z Illinois różni się tym, że wśród dziesiątek tych jednorazowych badań szukali oni uniwersalnych wzorców.

- Nasza analiza pokazuje, że w 60 badaniach polowych odnotowano stały wzrost liczebności drobnoustrojów na polach z roślinami okrywowymi o 27% w porównaniu do pól bez okrywy. Dotyczy to badań prowadzonych na całym świecie - powiedziała prof. Maria Villamil, współautorka pracy.

Badacze przeanalizowali 985 artykułów naukowych, dotyczących roślin okrywowych, w których porównywano uprawy polowe pod okrywą roślinną i gołe ugory. Ostatecznie wzięli pod uwagę 60 badań dotyczących 13 parametrów mikrobiologicznych gleby. Parametry te zostały podzielone na trzy kategorie: liczebność drobnoustrojów, aktywność i różnorodność. Badania zostały opublikowane w 2020 r. w recenzowanym czasopiśmie naukowym "Soil Biology and Biochemistry", a jego autorami są Nakian Kim, Maria Zabaloy, Kaiyu Guan i Maria Villamil z Uniwersytetu z Illinois. 

W wyniku badań wykazano, że stosowanie roślin okrywowych przyczyniło się do zwiększenia:
- liczebności mikrobiologicznej gleby o 27%,
- aktywności drobnoustrojów również o 22%,
- różnorodności gatunków o 2,5%.

Naukowcy wskazali też czynniki wpływające na to, w jaki sposób rośliny okrywowe oddziałują na glebę. Według nich, efekty te zależne są od klimatu, sposobu niszczenia uprawy (chemiczna/ mechaniczna) oraz systemu uprawy roli. 

Życica na okrywę

Jedną z bardzo popularnych roślin, która jest wykorzystywana jako roślina okrywowa jest życica, zwana też rajgrasem. Najlepiej wysiewać ją w międzyplonie ozimym. Początkowo rośnie dość wolno ale jest odporna na zacienienie. Często jest też wysiewana jako wsiewka w kukurydzę, wsiewana metodą siewu rzutowego, podczas pielenia międzyrzędzi lub nawadniania. Wysiewa się ją zazwyczaj w kukurydzę w fazie 6-8 liści, aby uniknąć konkurencji pomiędzy gatunkami. Życica łatwo się ukorzenia, tworząc dobrze rozwinięty system korzeniowy, który może się zagłębiać w profil glebowy nawet na 150 cm. Roślina jest odporna na herbicydy i przejazdy maszyn. Zapewnia dobrą okrywę gleby i poprawia nośność gleby.

Życica może być wysiewana na słabszych glebach, dobrze znosi krótkie okresy suszy, jak i nadmiaru wody. Jest też dobrą bazą mieszanek paszowych. Nie jest zalecana do stosowania w mieszankach wielogatunkowych, gdyż rośnie powoli i jest trudna do zniszczenia.



×

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.168.209
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


Bez Pługa

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.