Jak przyczynić się do poprawy stanu gleb, nie będąc rolnikiem

Jak przyczynić się do poprawy stanu gleb, nie będąc rolnikiem
Przebywanie na pastwisku wpływa korzystnie nie tylko na dobrostan zwierząt, ale także na jakość mięsa wołowego. Fot. J.Ś.S.

Osoby będące jedynie konsumentami żywności wyprodukowanej przez rolników, mogą dzięki świadomym wyborom pozytywnie wpłynąć na stan naszych gleb.

Na świecie można spotkać się z ideą „soil-friendly eating”, czyli diety „przyjaznej dla gleby”. Dokonując świadomych wyborów podczas zakupów spożywczych można wpłynąć na kierunek, jaki będzie obierać produkcja żywności. Wynika to przede wszystkim z prostej zasady, iż popyt kształtuje podaż. Stworzone przez Amerykańskie Towarzystwo Gleboznawcze zasady zakupów „gleboprzyjaznych” są w dużym stopniu zbieżne z dobrze znanymi zasadami zdrowej diety.

Zadbaj o różnorodność produktów w swoim koszyku, skutkiem czego stanie się popyt na szeroką gamę produktów rolnych. Gleba nie znosi nudy. Spożywanie prawie wyłącznie produktów zbożowych przyczynia się do powstawania monokultur zbóż, które bardzo negatywnie wpływają na stan gleb. Daj szansę producentom marchwi, ziemniaków, fasoli! Różnorodność w diecie przekłada się na różnorodność biologiczną, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ekosystemów rolniczych.
Uwzględnij w diecie zróżnicowane źródła białka, oprócz mięsa wprowadzając także białko pochodzenia roślinnego. Dostarczające go rośliny strączkowe są zdecydowanie tymi, które wyjątkowo korzystnie wpływają na właściwości gleb. Im więcej fasoli, grochu czy soi będzie trafiać na nasze talerze, tym więcej będzie ich na polach.
Jeżeli spożywasz mięso, wybieraj to ze sprawdzonych źródeł, przede wszystkim wołowinę „z pastwiska”. Naukowcy przekonują, że chów bydła na pastwiskach jest bardziej korzystny pod względem oddziaływania na środowisko. Często znalezienie wcześniej wspomnianych sprawdzonych źródeł bywa utrudnione, jednak pojawia się coraz więcej systemów certyfikacji wołowiny, np. QMP. Warto także zwrócić uwagę na hodowców, którzy oferują dobrej jakości mięso w ramach sprzedaży bezpośredniej lub rolniczego handlu detalicznego.
Nie marnuj żywności, nie kupuj „na wyrost” i nie wyrzucaj produktów, z których jeszcze można zrobić użytek. Pamiętaj, że żywność, jaka ląduje w koszu, wymagała do produkcji sporego areału, zużytej wody, składników pokarmowych pobranych z gleby oraz energii. Wszystkie te zasoby zostaną zmarnowane, jeżeli skończą jako śmieci.
Kompostuj, jeżeli zakupione produkty zdecydowanie nie nadają się już do spożycia. Obojętnie, czy są to fusy po kawie, czy skorupki od jajek – wszystko jest źródłem składników pokarmowych i może stać się cennym nawozem. Kompost będzie świetnym źródłem materii organicznej dla gleby w twoim ogrodzie. Jeżeli nawet nie posiadasz własnego ogrodu, poszukaj najbliższej organizacji, zajmującej się tworzeniem ogrodów miejskich lub ogrodów społecznych (jak np. Krakowska Farma Miejska). W takich miejscach każde źródło naturalnego nawozu może być na wagę złota.

Źródło: blog Soils Matter



×
  • Chłop2020-12-22 09:25:56
    "Spożywanie prawie wyłącznie produktów zbożowych przyczynia się do powstawania monokultur zbożowych" Ech ci Amerykanie , kto by zjadł tyle pszenicy ? zboża się sieje głównie na pasze dla drobiu , zwierząt , z których pozyskuje się mleko , jajka , pierś na kebaba karkówkę na grilla , boczek czy kiełbaskę . Takie błędy potrafią podważyć wiarygodność całego artykułu

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.232.99
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


Bez Pługa

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.