Pożyteczne mikroorganizmy i międzyplony dla zdrowej gleby

Pożyteczne mikroorganizmy i międzyplony dla zdrowej gleby
Metody stosowane w gospodarstwie pana Kulińskiego przyczyniły się do poprawy stanu gleby i lepszych plonów. P. Kuliński
  • Autor: Małgorzata Powałka
  • Dodano: 28-01-2021, 07:00

Pan Paweł Kuliński prowadzi gospodarstwo w powiecie krotoszyńskim w woj. wielkopolskim. Od 6 lat wprowadza na swoich polach uprawę bezorkową. Dzięki preparatom biologicznym i poplonom udało mu się poprawić stan gleby. Uważa, że stosowana przez niego technologia poprawiła życie biologiczne gleby, obniżyła koszty nawożenia, a rośliny stały się odporniejsze na warunki stresowe.

Pola rolnika są zlokalizowane na kilku działkach, położonych pomiędzy Jarocinem a Krotoszynem. Gleby są tam dość zróżnicowane, mozaikowate, klasy od III do IV. W gospodarstwie płodozmian jest bogaty, bo w uprawie znajduje się pszenica, jęczmień browarniany, kukurydza, buraki, rzepak czy lucerna. Od 6 lat pan Paweł uprawia swoje pola w strip-tillu. Początkowo uprawa pasowa i siew odbywały się z pomocą siewnika Mzuri, ale od 3 lat rolnik pracuje agregatami Horscha.

- Tam, gdzie jest to możliwe i wymaga tego system, uprawiam i sieję Fokusem w strip-tillu, a na pozostałych polach pracuję Pronto. To się zmienia w zależności od tego jaką roślinę wysiewam, jaka jest gleba i jakie są korzystniejsze rozwiązania. – podkreśla pan Paweł.

Ale rolnik stara się być elastyczny i nie rezygnuje całkowicie z uprawy płużnej. Na niektórych polach, co kilka lat, zwłaszcza pod rośliny jare przeprowadzana jest płytka na 14-15 cm podorywka.

- Analizuję warunki glebowe i uprawianą roślinę i staram się dostosować do nich najkorzystniejsze rozwiązanie. Nie zamykam się tylko i wyłącznie na uprawę bezorkową, aczkolwiek doceniam te rozwiązania i ich zalety. Przykładowo, w zeszłym roku, żeby nie stosować glifosatu przed siewem wiosennym, zastosowałem płytką orkę na ok. 14-15 cm i byłem bardzo zadowolony z efektów. Okazało się, że moje zboża jare wyróżniały się w okolicy. Wschody były równomierne i nie było żadnych problemów z późniejszą wegetacją roślin – zauważa rolnik.

Naturalna biologizacja gleby

Paweł Kuliński podkreśla, że glebą, jej stanem i życiem glebowym zaczął się interesować mniej więcej 15 lat temu, kiedy rozpoczął pracę w firmie produkującej naturalne preparaty dla rolnictwa, oparte na mikroorganizmach pożytecznych, stosowane do użyźniania gleby, w uprawie roślin czy hodowli zwierząt. Obecnie są one wprowadzane na jego pola doglebowo i w zabiegach pogłównych (8 l/ha).

- Zacząłem interesować się życiem biologicznym gleby i jej znaczeniem w rolnictwie, dużo o tym czytałem i wprowadzałem kolejne rozwiązania na swoich polach. Zacząłem też wysiewać poplony. Obecnie wysiewam kompozycje nawet 15 gatunków roślin, część z nich kupuję, a część uprawiam u siebie. Gotowe mieszanki mają tę przewagę nad własnoręcznie przygotowanymi, że mają bardzo wysoką jakość, są wolne od chwastów, dobrze kiełkują. Uważam, że w dużej mierze połączenie biopreparatów i poplonów pozwoliło mi znacznie poprawić stan moich pól i życie biologiczne gleby. Dużo rolników sięga po łatwiejsze rozwiązania, które nie idą w zgodzie z naturą i powodują więcej problemów niż korzyści. Jeśli naturze się nie przeszkadza, to ona się nam odwdzięcza. – uważa pan Paweł.

W gospodarstwie pana Pawła znajdują się też poletka, na których wysiewane są różne międzyplony i stosowane są biopreparaty wspomagające glebę i uprawę. Podczas organizowanych przez niego dni pola można je zlustrować i zobaczyć, jaki jest efekt konkretnych rozwiązań. Podczas takich spotkań z rolnikami często pojawiają się od nich pytania o zasadność uprawy międzyplonów.

- Dementuję informacje, że poplony zabierają nawozy czy wodę z gleby. Uważam, że ich rola jest wręcz odwrotna. Rośliny te wyciągają z gleby wszystkie pozostałości składników mineralnych, przetwarzają je i wbudowują w swoją zieloną masę. Na koniec wegetacji oddają je z powrotem do gleby. W ten sposób obieg się zamyka, nie ma więc żadnych strat. Według mnie międzyplony nie wypijają wody – jak często można usłyszeć. One pozyskują tę wodę, pobierają ją z głębszych partii gleby. Przesuszenie na polach pod międzyplonami może pojawić się jedynie w pierwszych latach ich uprawy i jest to efekt zaniedbania gleby i jej struktury. Bo przecież im lepsza jest kultura gleby, tym efekt międzyplonów jest bardziej widoczny i długotrwały, ale to proces, trzeba na niego zapracować kilka lat. – podkreśla pan Paweł.

Cel: ograniczenie nawozów

Międzyplony są wysiewane pod wszystkie rośliny uprawne. Te uprawiane przed roślinami jarymi zostają na polu aż do wiosny. Przykładowo w ubiegłym sezonie po jęczmieniu rolnik zasiał gorczycę z koniczyną czerwoną. Gorczyca została wymłócona w październiku, a koniczyna dalej rośnie na polu, zaścielając powierzchnię i ograniczając zachwaszczenie. Pod koniec lutego, jeśli warunki na to pozwolą, na polu przeprowadzona zostanie płytka orka i wałowanie. Pozwoli to przykryć koniczynę i resztki po gorczycy, razem z osypanymi nasionami. Rolnik planuje zasiać tam jęczmień browarniany, a z zabiegów agrotechnicznych chce przeprowadzić tylko jeden oprysk herbicydowy i dalej realizować ochronę opartą o zabiegi biologiczne.

- Taka technologia pozwala mi wyeliminować konieczność wiosennego stosowania zabiegów opartych na glifosacie, który nie jest już mi potrzebny, żeby zasiać rośliny jare. Niektóre moje pola nie były orane przez kilkanaście lat i nie mam obniżki plonów ani żadnych problemów. Moim celem jest ograniczenie nawozów mineralnych. Już teraz dzięki uprawie międzyplonów nie rozsiewam nawozów azotowych – podkreśla pan Paweł.

Szanowny Czytelniku, jeśli chciałbyś podzielić się z nami swoim doświadczeniem w uprawie bezorkowej, przedstawić swoją technologię, uprawy, maszyny... - zachęcamy cię do kontaktu. Napisz do nas na adres bezpluga@gmail.pl, skontaktuj się z nami poprzez stronę Facebook. 



×
  • Chłop2021-01-30 07:23:31
    Międzyplon nie wielbłąd - pić musi
  • praktyk2021-01-28 12:57:56
    Znam WYBITNEGO rolnika który twierdzi i ja jemu wierzę, że te bakterie to jeszcze będąc w bańce ZDECHŁY zanim dojechały do rolnika , a on głupi płaci !
  • Chłop2021-01-28 09:23:57
    1 A swego czasu kazano nam sprzedać pług , by nas nie kusiło - a jednak się przydaje . 2 międzyplony produkują wodę jak Arbos paliwo - no nie wiem , przy ostatnich suszach poziom wody gruntowej tak się obniżył że trudno roślinom sięgnąć nawet tym głęboko korzeniącym się tym bardziej że Polska ma słabe gleby i z tą wodą jest u nas krucho. 3 No jak to jest z tymi Emami? wielu naukowców i profesorów nie dopatruje się żadnych korzyści z ich stosowania , a nawet są poglądy że mogą szkodzić , niewiem czy Jung nie wystawił kiedyś takiej opinii ? Ja stosowałam owe em-y ale zrezygnowałem z braku powtarzalności efektów, w jednym roku niby była poprawa to w drugim zero efektów , może tu chodzi o jakość tych produktów bo nie zawsze udało się kupić dobre jakościowo a to było łatwo sprawdzić po zapachu
    • mnemonic2222021-01-28 18:36:21
      Międzyplony nie produkują wody tylko próchnicę, tłumią chwasty oraz pozwalają urozmaicić płodozmian. A EM-y, działają po minimum czterech latach, każdy praktyk to wie... Cytując klasyka: "Chłop to u nas ciemny jest".
      • Chłop2021-01-28 22:09:53
        Końcówka to ci wyszła najlepsza 😄 , ale zakładam że nie jesteś rolnikiem bo chyba sam siebie byś się tak nie nazwał ?
      • mnemonic2222021-01-28 22:39:40
        @chłop Nie wiesz, że to cytat ze słynnego polskiego filmu ? A chłopi to byli u Reymonta, teraz są rolnicy - świat się zmienia. Ty z taką mentalnością dalej jesteś pańszczyźniany...
    • MatiC2021-01-29 07:51:57
      Poplony produkuja prochnice, ktora jest magazynem wody, ale nie tworzy się w rok czy dwa, jakieś 5 lat Jak nie 7 trzeba na efekty poczekać. Proces bardzo długotrwały Ale warty wykonania. Taki magazyn wody coraz bardziej będzie się przydawał w przyszłości Na okresy suszy.
      • Chłop2021-01-29 08:14:08
        I to MatiC jest bardzo dobra odpowiedź , też całkowicie zgadzam się z tobą a przyczepiłem się w artykule tylko do pewnej nieścisłości , ale osobiście też uważam że poplony to bardzo dobra sprawa ( tylko czasem trudna do wykonania właśnie przez wzgląd na warunki : klimat , glebę )
  • Paweł2021-01-28 08:26:25
    Poplony Między plony Mikroorganizmy To teraźniejszość i przyszłość wzorowego rolnictwa 😉

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.71.247
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


Bez Pługa

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.