Soja w siewie bezpośrednim w żyto #14

Soja w siewie bezpośrednim w żyto #14
Zwiększająca się powierzchnia uprawy soi w Polsce sprzyja ekspansji szkodników żerujących na tej roślinie. Fot. J.Ś.-S.
  • Autor: Julia Śmigielska
  • Dodano: 30-06-2020, 11:30
  • Aktualizacja: 30-06-2020, 11:36

Mata ze zniszczonego wałem nożowym żyta rzeczywiście uniemożliwia wzrost chwastów. Na polu soi pojawiły się jednak inne agrofagi.

Po pięciu tygodniach od siewu soi na liściach roślin można dostrzec uszkodzenia w postaci wygryzionych okrągłych i podłużnych otworów między nerwami liścia. Jest to prawdopodobnie efekt żerowania gąsienic rusałki osetnika. Niestety, póki co na rynku nie są dostępne środki zarejestrowane do zwalczania tych szkodników w uprawie soi. Pocieszający jest jednak fakt, że uszkodzonych roślin jest niewiele, a na polu nie widać innych agrofagów. Żytnia mata nie zawiodła pokładanych w niej nadziei i pole wolne jest od chwastów. Mimo wysokiej wilgotności powietrza soja nie została również porażona przez patogeny.

Kolejny wpis

 

Poprzedni wpis 



×