Tegoroczna Nagroda Nobla z chemii związana z rolnictwem

Tegoroczna Nagroda Nobla z chemii związana z rolnictwem
Naukowcy przewidują, że metoda CRISPR/Cas9 otwiera nowe horyzonty dla produkcji żywności, (fot. J.Ś.-S.)

Tegorocznymi laureatkami Nagrody Nobla z dziedziny chemii zostały Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudna za pracę nad metodą CRISPR/Cas9, służącą do edycji genomów. To odkrycie może mieć duże znaczenie dla nowoczesnej hodowli roślin i rolnictwa.

Wykorzystywana w inżynierii genetycznej metoda edycji genomów CRISPR/Cas9 jest także określana jako „nożyce do genów”. Przy jej wykorzystaniu można odnaleźć ściśle określony fragment kodu genetycznego i wybrany gen wyłączyć bądź zmienić w inny wariant. Metoda CRISPR/Cas9 została doceniona przez naukowców głównie dzięki swojej precyzji, a także możliwości modyfikacji genomu szybciej i taniej, niż na to pozwalały wcześniej znane techniki.

CRISPR/Cas9 jest nadzieją dla medycyny na opracowanie nowoczesnych sposobów leczenia wielu chorób, m.in. nowotworów. Może także znacząco wpłynąć na nowe osiągnięcia w zakresie hodowli roślin i produkcji żywności. Wiele gatunków roślin poddano już tego typu modyfikacjom. Stworzona przy pomocy tej metody przez DuPont Pioneer kukurydza zawiera znacznie więcej amylopektyny w ziarnie, wskutek czego jest bardziej przydatna do przemysłowego pozyskiwania skrobi. Udało się także uzyskać soję, w której nasionach zmieniono proporcje kwasu oleinowego oraz linolowego, dzięki czemu olej sojowy wykazuje bardziej prozdrowotne właściwości. Modyfikacja metodą CRISPR/Cas9 rzepaku pozwoliła również na korzystną zmianę profilu kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego. Opracowano także odmianę pszenicy o znacznie obniżonej zawartości glutenu, dzięki czemu mogą ją spożywać osoby, które źle reagują na to białko. Prowadzonych jest wiele kolejnych badań nad wykorzystaniem metody CRISPR/Cas9 w rolnictwie. Na wprowadzenie na rynek czeka kukurydza utrzymująca wysoki poziom plonowania nawet w przypadku stresu wodnego bądź termicznego. Naukowcy pracują także nad odmianami rzepaku odpornymi na pękanie łuszczyn; odmianami buraka cukrowego o zwiększonej tolerancji na stresy biotyczne i abiotyczne; odmianami soi odpornymi na suszę. W Azji rewolucyjny okazał się ryż, w którym zmodyfikowano działanie receptorów kwasu abscysynowego, wpływającego na wzrost roślin i ich reakcje na czynniki stresowe. Uzyskany w ten sposób ryż osiąga plon 25-31% wyższy niż odmiany tradycyjne. Ogromną szansą dla głodujących regionów Afryki stała się kukurydza odporna na wirusową chorobę MLN (ang. maize lethal necrosis). Chroba ta w Kenii spowodowała spadek plonów o 22%, generując straty na prawie 180 milionów dolarów.

Z osiągnięć CRISPR/Cas9 póki co korzystają głównie rolnicy amerykańscy. Rośliny modyfikowane w ten sposób zaczynają pojawiać się również w Azji i Afryce. Wprowadzenie odmian roślin uzyskanych z pomocą CRISPR/Cas9 na europejskie pola na razie nie będzie możliwe, ponieważ Europejski Trybunał Sprawiedliwości uznał organizmy modyfikowane w ten sposób za rodzaj GMO. Warto jednak zaznaczyć, że w przeciwieństwie do GMO, w metodzie CRISPR/Cas9 do modyfikowanego organizmu nie wprowadza się „obcych” genów.

Źródła: polityka.pl, synthego.com, allianceforscience.cornell.edu, synthego.com

 



×
Bez Pługa

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.