Warstwa uprawna znika! Jak wyżywić ludność?

Warstwa uprawna znika! Jak wyżywić ludność?
Zła kondycja gleby to główna przyczyna słabych plonów.
  • Autor: Małgorzata Powałka
  • Dodano: 08-12-2019, 07:00

Gleba, a w zasadzie jej górna warstwa uprawna, jest niezbędna do produkcji 95% żywności. Bez działań, które poprawią stan gleby możemy stracić zdolność do uprawy roślin. Czy w niedalekiej przyszłości będziemy mieli problemy z wyżywieniem ludności naszej planety?

Gleba jest niezbędna do produkcji żywności, zatem jest jednym z najważniejszych składników naszego systemu żywnościowego. Jednak w ciągu ostatnich 150 lat, w wyniku konwencjonalnych praktyk rolniczych prawie połowa najbardziej produktywnej gleby zniknęła. Coraz większy problem mamy ze zniżką plonów, zanieczyszczeniem, erozją, degradacją.

Jak podaje D. Pimantel (2006), w Stanach Zjednoczonych gleba na polach uprawnych ulega erozji 10 razy szybciej niż można ją odbudować. Z kolei Maria-Helena Semedo z Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, uważa, że jeśli nadal będziemy degradować glebę w takim tempie, za ok. 60 lat świat może mieć problem z wyżywieniem ludności. Nie będzie już produktywnej gleby i plonów, w związku z tym wytwarzana żywność będzie miała mniej niezbędnych składników odżywczych.

Intensywna uprawa, brak roślin okrywowych, stosowanie nawozów syntetycznych i pestycydów, sprawia, że pola stają się martwymi strefami, pozbawionymi składników, minerałów, mikro- i makroorganizmów. Na szczęście to się zmienia i jest coraz więcej rolników, którzy pracują nad poprawą stanu swoich gleb. W USA, w obliczu coraz większych obaw związanych ze stanem gleby, rośliny okrywowe stają się coraz bardziej popularne. Zgodnie ze spisem rolnym z 2017 r. 40 % gruntów uprawia się w no-tillu (w 2012 r. -  32%).

Keith i Brian Berns to rolnicy z Nebraski, gospodarujący na 2100-hektarowej farmie, na której uprawiają soję i kukurydzę. Bracia decydowali się na uprawę zerową, ponieważ dowiedzieli się, że w ten sposób mogą zwiększyć jej zasobność w węgiel, składniki pokarmowe i wodę dostępną w glebie. Ich gospodarstwo znajduje się w szczególnie suchym obszarze kraju, więc utrzymanie wilgoci na ich polach jest najwyższym priorytetem. Po latach nieorania rodzina Bernów zauważyła wzrost zawartości materii organicznej w glebie, a do produkcji zużywa mniej wody i nawozów. W latach 90. zaczęli stosować rośliny okrywowe pomiędzy zbiorami. Żyto i gryka dostarczyły glebie więcej materii organicznej, dodatkowo żywiąc mikroorganizmy, takie jak bakterie i grzyby, utrzymywały również azot w glebie i zmniejszały erozję.

Stosowanie roślin okrywowych w USA staje się coraz bardziej popularne, zwłaszcza wśród plantatorów kukurydzy. W całym kraju rolnicy zastosowali je na 15 mln akrów, co stanowi 50% wzrost w porównaniu z pięcioma latami wcześniej. Kiedy braci Berns po raz pierwszy postanowili posiać rośliny okrywowe, mieli problem ze znalezieniem ich nasion na rynku. W 2009 roku założyli własną firmę produkującą nasiona roślin okrywowych. W pierwszym roku sprzedali wystarczająco dużo nasion, aby zasiać 2000 akrów. W ubiegłym roku sprzedano ich na 850 000 akrów.

Źródło: The Guardian.

 



×
  • Miki22019-12-08 13:40:57
    Rekordy zapasów rekordy produkcji a tu nie ma czym wyżywić ludzi jak w filmie ludzie mają otyłość i głód jednocześnie

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.59.154
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


Bez Pługa

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.