Wsiewka w kukurydzę. Cz. 1. Zalety wsiewek

Wsiewka w kukurydzę. Cz. 1. Zalety wsiewek
Wsiewki w kukurydzy przyczyniają się do tworzenia próchnicy, chronią glebę przed erozją i czynią ją bardziej odporną na zagęszczenie
  • Autor: Małgorzata Powałka
  • Dodano: 31-12-2019, 07:00

Kukurydza to roślina bardzo wrażliwa na konkurencję innych roślin, dlatego posianie wsiewek  musi nastąpić w takim okresie, aby nie były one konkurencją dla kukurydzy rosnącej w plonie głównym. Jako wsiewki najczęściej wysiewane są rośliny motylkowe i trawy o powolnym początkowym tempie wzrostu, mało wrażliwe na zacienienie. Jesienią wsiewki mogą być koszone lub przeznaczone na skarmianie zwierząt.

Uprawa kukurydzy zmniejsza bilans substancji organicznej w glebie. Dodatkowo kukurydza  jest uprawiana w szerokich rzędach, zatem gleba przez długi okres jest odkryta, co wpływa negatywnie na jej stan. Taka gleba jest narażona na erozję wietrzną i wodną, a dodatkowo ciężki sprzęt wykorzystywany podczas technologii uprawy tej rośliny sprawia, że jest ona podatna na nadmierne zagęszczenie i niszczenie struktury. Rozwiązaniem mogą być wsiewki roślin wysiewanych w międzyrzędziach kukurydzy. 

Ekstremalne warunki pogodowe, które coraz częściej obserwujemy w Polsce – wysokie temperatury i brak opadów - stanowią duże wyzwanie dla roślin. Mogą one wpłynąć negatywnie na jakości łanów rośliny ochronnej i wschodów wsiewek. Mimo to niektóre mieszanki traw, czy roślin bobowatych stosowanych jako wsiewki mogą wydawać bardzo dobre plony, a dodatkowo wpływają pozytywnie na glebę. Nawet, jeśli wsiewka jest skoszona, czy spasana, jej korzenie pozostają w glebie, wpływając dobroczynnie na jej strukturę.

Wsiewki wsiewane są w roślinę ochronną ale ich intensywny rozwój następuje dopiero po sprzęcie rośliny. Zaleca się stosowanie mieszanki składającej się z kilku gatunków roślin. Wsiewki mają gęsty system korzeniowy, który przerasta glebę i stabilizuje jej strukturę i co ważne, pozwalają utrzymać pokrywę roślinną w okresie jesienno-zimowym. Mogą one być wykorzystane jako zielony nawóz, jako pasza dla zwierząt lub do produkcji biomasy.

Wyzwaniem w uprawie wsiewek w kukurydzy może być problem z suszą i dostępnością wody. Duże znaczenie ma tu zatem termin siewu i odpowiednia wilgotność. W przypadku suszy nasiona wsiewek mogą wschodzić 2-3 tygodnie, przy odpowiedniej wilgotności kiełkują już po kilku dniach. Na rozwój wsiewki ma również wpływ gęstość i typ roślin kukurydzy, które w różnym stopniu zacieniają wsiewkę. W kukurydzy o siewie zagęszczonym, czy w odmianach silnie zacieniających, dochodzi do szybkiego zwarcia łanu i wówczas rośliny wysiewane w międzyrzędziach mogą mieć problem z właściwym rozwojem. Zatem termin siewu wsiewek powinien być tak dobrany, aby przy wystąpieniu niekorzystnych warunków pogodowych nie nastąpiła w kukurydzy obniżka plonu. 

Podsumowując, wśród zalet stosowania wsiewek w kukurydzę należy wymienić:

- wiązanie z gleby resztek azotu i innych składników pokarmowych po żniwach, zabezpieczanie przed ich wypłukiwaniem, dzięki czemu chronią wody gruntowe,
- tworzenie próchnicy i zwiększenie aktywność biologiczną gleby,
- okrywając glebę w międzyrzędziach chronią ją przed erozją wietrzną i wodną, zabezpieczają przed degradacją struktury i polepszają nośność,
- są dobrym rozwiązaniem na rozluźnienie płodozmianu,
- możliwość zaliczenia do obszarów proekologicznych (EFA; możliwość spełnienia wymogów zazielenienia),
- zagłuszanie chwastów,
-możliwość wykorzystania jako pasza do skarmiania zwierząt.

Jakie gatunki roślin można wysiewać w kukurydzy przeczytacie tu:

Wsiewka w kukurydzę. Cz 2. Jakie gatunki wybierać?

 



×
  • Kamil 2019-12-31 18:57:52
    Pani Małgorzato proszę uściślić która uprawa kukurydzy powoduje ujemnym bilans materii organicznej. Kukurydza na kiszonkę, na ziarno, na słodkie kolby??? Jedyne co przypomnę to to że kukurydza wytwarza dość dużą ogólną ilość materii organicznej w sezonie wegetacji.
    • Redakcja2020-01-02 08:27:51
      Panie Kamilu kukurydza w sezonie wegetacyjnym wytwarza dużo masy roślinnej a nie masy organicznej. Posiada ujemny współczynnik degradacji, który oznacza ilość ton m.o., o jaką gleba zostaje zubożona w ciągu roku/ha. Współczynnik ten uzależniony jest np. od gleby czy stosowanych nawozów naturalnych i wynosi -1,12 do -1,22. Dane, które podajemy dotyczą uprawy kukurydzy, ale jeśli po zbiorze tej rośliny wprowadzi pan jej słomę do gleby - przyorze ją lub wymiesza z glebą np. talerzówką - to wówczas bilans glebowej substancji organicznej będzie dodatni. Dostępne są też dane DSV dotyczące dostarczania humusu do gleby w efekcie uprawy różnych roślin, i kukurydza na kiszonkę w tych danych ma -560, a np. wsiewka +200 kg C org./ha/rok.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.24.113
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum