Zdrowa gleba to zdrowa żywność

Zdrowa gleba to zdrowa żywność

Naukowcy coraz częściej znajdują dowody na to, że bogactwo mikroorganizmów w glebie wpływa pozytywnie nie tylko na jej właściwości, ale także na ludzkie zdrowie.

Szczególnie ciekawym przykładem na sieć powiązań między żyjącymi w glebie mikroorganizmami, a organizmem człowieka jest L-ergotioneina -  jeden z aminokwasów, będący silnym przeciwutleniaczem. Ergotioneina spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych i neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Ten cenny aminokwas jest wytwarzany jedynie przez żyjące w glebie mikroorganizmy – grzyby i niektóre bakterie. Jako główne źródło ergotioneiny w diecie człowieka podaje się grzyby (np. borowiki), ale można ją znaleźć również w wielu innych roślinach, na przykład owsie.

Profesor Robert Beelman z Uniwersytetu Stanu Pensylwania (USA) we współpracy z Instytutem Rodale’a prześledził, w jaki sposób ergotioneina trafia na nasze talerze i co zrobić, by tego prozdrowotnego aminokwasu było w żywności jak najwięcej. W swoim badaniu porównał zawartość ergotioneiny w ziarnie owsa uprawianego na poletkach doświadczalnych, różniących się agrotechniką. Okazało się, że ziarno owsa z poletek w uprawie zerowej zawierało aż 25% ergotioneiny więcej, niż z poletek uprawionych mechanicznie. Także w samej glebie na poletkach w systemie no-till stwierdzono większą zawartość ergotioneiny. Robert Beelman argumentuje to faktem, iż mechaniczna ingerencja w glebę narusza skomplikowane sieci powiązań mikroorganizmów. Inne eksperymenty przeprowadzane w Instytucie Rodale’a pozwoliły na sformułowanie ogólnego wniosku, iż wszystkie rolnicze praktyki, mające na celu poprawę jakości wierzchniej warstwy gleby wpływają pozytywnie na zawartość antyoksydantów w jadalnych częściach roślin dzięki zwiększeniu różnorodności i liczebności mikroorganizmów glebowych.

Innym przykładem mogą być żyjące w glebie bakterie Mycobacterium vaccae, które nie tylko wykazują pozytywny wpływ na obniżenie poziomu stresu (https://www.bezpluga.pl/wiadomosci/dlaczego-rolnik-jest-szczesliwy,91626.html), ale mogą także korzystnie wpływać na układ odpornościowy. Badacze wymieniają szereg innych mikroorganizmów glebowych, biorących udział w procesach powstawania związków takich jak fitonutrienty i antyoksydanty zawarte w roślinach. Związki te wspomagają układ immunologiczny i hormonalny organizmu i wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Już ponad dziesięć lat temu w Niemczech odnotowano, że u dzieci mieszkających na wsi rzadziej diagnozuje się alergie i astmę niż u ich rówieśników z obszarów miejskich. Profesor Donata Vercelli z Uniwersytetu Stanu Arizona w USA wyjaśnia, że wynika to z „przystosowania” układu odpornościowego do przeróżnych mikroorganizmów glebowych i tych związanych ze zwierzętami hodowlanymi. Dzieci mieszkające na wsi, mające kontakt z rolnictwem, w przeciwieństwie do dzieci z miasta, spotykają się z tymi mikrobami na co dzień. Co szczególnie ciekawe, „programowanie” układu immunologicznego dzieci rolników prawdopodobnie zaczyna się już w łonie matki!

Źródło: The Washington Post



×
  • Chłop2021-02-02 08:54:20
    A tyle się pisze że grzyby nie zawierają żadnych wartości odżywczych , a jednak grzyby nie są takie bezwartościowe jak się to często powtarza , dobrze wiedzieć . Kiedyś kupowałem Em-y od takiego pana naprawdę miłośnika tych mikroorganizmów , on nawet pił te em-y , ale muszę przyznać że nie wyglądał najlepiej (delikatnie to ujmując) ale póki od niego kupowałem , to te jego em-y naprawdę robiły robotę , przynajmniej tak mi się wydawało

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.175.15
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum


Bez Pługa

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.